Rapid Eye Media CC

Aalter wil eenzaamheid sneller doorbreken nadat een man weken dood in zijn huis heeft gelegen

De gemeente Aalter wil een groter netwerk om eenzaamheid vast te stellen. Gisterenavond werd een man gevonden die al enkele weken dood lag in zijn woning. OCMW-voorzitter Luc De Meyer (N-VA) betreurt dat de maatregelen die het OCMW neemt niet iedereen helpen. “We moeten sneller te weten komen als mensen eenzaam zijn, dan kunnen we hen ook helpen”, zegt De Meyer.

Aalter is geschokt dat ook in een kleine gemeente iemand wekenlang niet gemist wordt. Er zijn al verschillende maatregelen tegen eenzaamheid, “maar we kunnen nooit iedereen bereiken, dat is gisteren pijnlijk duidelijk geworden”, zegt schepen Luc De Meyer.

Vrijwillige telefoonlijn

In Aalter is er al 7 jaar een telefoonlijn voor mensen die nood hebben aan een babbel. “De Telefoonster wordt bediend door vrijwilligers die meermaals per week mensen bellen die zich eenzaam voelen. Een telefoontje kan soms veel doen", zeg” schepen Luc De Meyer. “De mensen die we opbellen vinden we via een netwerk aan mensen die aan huis komen, huisdokters, thuisverzorging, de poetshulp of de wijkagent. Dat netwerk proberen we steeds uit te breiden zodat we sneller de eenzaamheid kunnen doorbreken.”

Daarnaast brengt de gemeente ook mensen fysiek samen die eenzaam zijn. “Sinds vorig jaar houden we in de deelgemeenten maandelijks een warme maaltijd. Mensen die zich eenzaam voelen, kunnen dan samen komen eten. Dan horen we dat die mensen anders alleen aan de keukentafel zitten.”

Nooit voor iedereen

De Meyer betreurt dat de initiatieven niet altijd baten. “We proberen die eenzaamheid te doorbreken, maar we kunnen nooit iedereen helpen, dat is pijnlijk duidelijk geworden gisteren. We proberen eraan te werken en we gaan eraan verder werken.”

Meest gelezen