Locus Gent

Gezocht: mensen om broedende gierzwaluwen te observeren in Gent, “Het is verslavender dan Netflix”

Projectontwikkelaar Locus is op zoek naar mensen die de broedende gierzwaluwen aan de Muide in Gent willen observeren. De gierzwaluw is een bijzondere vogel die elk jaar in hetzelfde nest jongen verwelkomt. “Er valt nog veel te ontdekken over de gierzwaluw en daarom roepen we de hulp in van de Gentenaar”, klinkt het. 

Aan de Muide in Gent broeden meer dan 100 gierzwaluwen. Ze zitten in een gierzwaluwhotel dat ontwikkeld is door projectontwikkelaar Locus. “Locus wordt geleid door 2 biologen”, vertelt Ann Van Gysel van het bedrijf bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Het is dus niet zo gek dat we de stad met de natuur combineren.” Het bedrijf plaatste de nestkasten een tijdje geleden en is nu op zoek naar vrijwilligers die de nesten willen observeren. “Er valt nog veel te leren over de vogel”, klinkt het. 

Vrijwilligers gezocht

“We zoeken eigenlijk 2 types vrijwilligers”, gaat Van Gysel verder. “Enerzijds zoeken we mensen die van thuis uit de webcam willen volgen en een lijstje willen invullen over wat er allemaal gebeurt. We willen te weten komen wat ze doen, hoeveel eten de jongen krijgen, hoelang de ouders wegblijven… Anderzijds zijn we op zoek naar mensen die aan de Muide wonen en eens langs de hotels willen fietsen om te kijken welke bezet zijn, en waar er nog plaats is voor extra nestkasten.” Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen een mailtje sturen naar gierzwaluwen@voorhaven.be. “Er is echt heel wat te bekijken. Ik moet het toegeven, het is verslavender dan Netflix.”

De livestream kan je hier bekijken.

Bijzondere vogel

Locus ontwikkelde gierzwaluwhotels omdat de vogel dreigt te verdwijnen door het vele renoveren: “Vroeger konden gierzwaluwen gewoon in kieren en spleten van huizen hun nesten maken”, legt Van Gysel uit. “Nu gaat dat niet meer. We renoveren heel erg veel, en dat is eigenlijk niet zo goed voor de gierzwaluw. Een nestkast is een oplossing tegen dat probleem.”

De vogels zien elkaar elk jaar terug in hetzelfde nest, als dat weg is, vinden ze elkaar nooit meer terug

De nesten van de gierzwaluw zijn erg belangrijk, omdat het de ontmoetingsplaats is van een koppel zwaluwen. “De vogels overwinteren elk jaar in Afrika. Mama en papa maken die reis helemaal alleen, maar zien elkaar wel elk jaar terug in hetzelfde nest. Als de nesten weg zijn – bijvoorbeeld door een renovatie – dan vinden ze elkaar dus nooit meer terug.” De vogels zijn ook uitzonderlijk omdat ze elk jaar zo’n 200.000 kilometer afleggen. Ze vliegen altijd, 7 op 7, 24 uur op 24 uur, behalve tijdens het broeden. “We moeten het voortbestaan van de vogel goed in het oog houden. Het zou mooi zijn moest de overheid op hoge gebouwen automatisch een nestkast plaatsen.” Aldus Van Gysel.

Meer informatie over de gierzwaluw vind je op de website over de vogel.

kasto80

Meest gelezen