Belga Image

Gerestaureerde panelen van "Het Lam Gods" zijn terug thuis in Sint-Baafskathedraal in Gent

De vier panelen van het wereldberoemde veelluik "De aanbidding van het Lam Gods" die de voorbije jaren zijn gerestaureerd en nadien in de expo over Van Eyck te zien waren, zijn weer thuis in de Sint-Baafskathedraal in Gent. Daar zijn ze onder politiebegeleiding naartoe gebracht. "Maar ze zijn nog niet te zien voor het grote publiek", zegt rector Ludo Collin.

"Het is met gemengde gevoelens. Het feit dat de tentoonstelling over Van Eyck in het Museum voor Schone Kunsten zo plots is moeten afgebroken worden wegens corona was een domper op de hele zaak. Maar uiteindelijk ben ik wel blij dat de gerestaureerde panelen terug bij ons zijn", zegt Ludo Collin van het Gentse Bisdom. Bij de panelen zit ook de reproductie van het gestolen paneel "De Rechtvaardige Rechters" bij.

Speciaal transport

Het transport werd georganiseerd door een gespecialiseerde firma: "Dat gebeurde onder begeleiding van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium", legt Ludo Collin uit. "De panelen zijn in kisten gestoken in het museum en onder politiebewaking naar de kathedraal gebracht. Daar zijn ze geplaatst in de Villakapel. Die kapel is de plaats waar het Lam Gods nu staat. De panelen zijn nu aan het acclimatiseren." (nvdr schilderijen moeten 24 uren acclimatiseren in een nieuwe ruimte omdat zij gevoelig zijn aan plotse temperatuurverschillen)

Groot moment

Morgen is het dan het grote moment: "Dan gaan ze uit de kisten worden gehaald en terug in de frame geplaatst zodanig dat alle onderdelen van het veelluik terug op zijn plaats zijn." De panelen zijn bijna 4 jaar afwezig geweest, een hele lange periode. Maar dat is het waard geweest want de restauratie is meer dan geslaagd: "We hopen dat wanneer in de lente van volgend jaar alles in de nieuwe locatie zal staan, het zoveel mooier zal zijn en zoveel beter te zien zal zijn."

Voorlopig nog niet voor het grote publiek

Wanneer het volledige schilderij en de panelen terug door het publiek zullen te zien zijn is niet zeker: "Er moet nog veel geregeld worden eer dat mogelijk is. Alles moet conform de maatregelen en de richtlijnen van de veiligheidscommissie gebeuren. Het is niet hetzelfde als de musea die al open zijn. We moeten bekijken met hoeveel mensen tegelijkertijd ze binnen kunnen komen, en hoe we online ticketverkoop kunnen regelen. Dat neemt allemaal nog enkele weken in beslag. We willen dit niet overhaasten en ervoor zorgen dat alles veilig kan verlopen."

Het veelluik is momenteel nog opgesteld in de Villakapel en zal met de gerestaureerde panelen terug opgesteld zijn in haar oorspronkelijke context. Volgens de website van het Gentse bisdom zal deze uiteindelijk opgesteld worden in de meest oostelijke kranskapel van de Sint-Baafskathedraal, de Sacramentskapel.

Meest gelezen