Hoofdvroedvrouw AZ Monica: "Corona is een zegen voor de rust op de materniteit"

Door de coronamaatregelen profiteren jonge moeders van meer rust in de kraamkliniek. Ook de borstvoeding levert minder problemen op. Dat schrijft De Standaard vandaag en bevestigt hoofdvroedvrouw Karima Soussi van AZ Monica Deurne. "Misschien waren onze bezoekuren te uitgebreid", zegt ze op Radio 2 Antwerpen.

"Tijdens deze lockdown merken we dat kersverse ouders rustiger, gelukkiger en zekerder van zichzelf zijn", zegt Karima Soussi, hoofdvroedvrouw in AZ Monica in Deurne. "Als de deur van de kamer opengaat weten ze dat het een vroedvrouw of andere zorgverlener is. Er is geen onverwacht bezoek bij wie jonge ouders zich moeten bewijzen." 

De druk om je als jonge ouder te bewijzen bij je kraambezoekers valt helemaal weg 

Karima Soussi, hoofdvroedvrouw AZ Monica

Geen lastig bezoek

Een kraambezoek is ingebakken in onze cultuur maar niet altijd even wenselijk. "Deze lockdown heeft ons dat eens te meer doen beseffen", zegt Soussi in "Start Je Dag". "Voor bezoekers is het een lust om een pasgeboren baby te zien maar voor jonge ouders is het vaak een last. Zeker als bezoekers te lang blijven hangen. Misschien waren de bezoekuren op onze materniteit ook te ruim, van half twee tot acht. Dat zeggen ook koppels die tijdens de lockdown het ziekenhuis verlaten. Ze kunnen zich niet inbeelden wanneer ze nog tijd zouden hebben gehad voor bezoek."

Borstvoeding verloopt vlotter omdat moeders het ritme van hun baby beter kunnen volgen zonder bezoek

Karima Soussi, hoofdvroedvrouw AZ Monica

Ook borstvoeding lijkt gemakkelijker te gaan tijdens de lockdown. "Zonder bezoek kunnen ouders het ritme van de baby beter volgen", zegt Soussi. "Het is geen exacte wetenschap wanneer of hoe lang een kind wil drinken. Borstvoeding klinkt romantisch maar is in het begin vooral erg intensief. Een baby kan de klok niet lezen. Nu hebben moeders alle tijd wanneer de baby er om vraagt."

Grenzen beter bewaken

De rust die ouders nu hebben met hun pasgeboren kind is volgens Soussi een ongekende luxe. "Na de geboorte moet je je baby nog leren kennen. Dat gebeurt het best in een veilige omgeving zonder pottenkijkers of kritiek. Jonge ouders kunnen hun grenzen ook niet altijd even gemakkelijk aangeven aan hun familieleden. Ze doen zo hard hun best om te doen uitschijnen dat alles perfect loopt. Die druk valt nu helemaal weg door de coronamaatregelen." 

Meest gelezen