Kinderen die bedplassen slapen anders en minder efficiënt dan andere kinderen

Bedplassen is een vaak voorkomend probleem met een grote impact op de kinderen en hun omgeving. Onderzoekers van het UZ Leuven en KU Leuven hebben de slaap van bedplassende kinderen onderzocht met een speciaal horloge. Daaruit blijkt dat kinderen die bedplassen rustelozer en minder doelmatig slapen dan andere kinderen. Met die nieuwe inzichten hopen onderzoekers kinderen te kunnen behandelen tegen bedplassen.

Vandaag is het de Internationale Dag van het Bedplassen, een veelvoorkomende medische aandoening bij kinderen. Kinderen die bedplassen, slapen rustelozer en minder efficiënt dan andere kinderen. Dat ontdekten onderzoekers van het UZ Leuven en KU Leuven door de slaap van bedplassende kinderen te monitoren met een speciaal horloge. Ze hopen dat die nieuwe inzichten kunnen helpen om kinderen te behandelen tegen bedplassen. 

Ongeveer 6 procent van de kinderen tussen 6 en 12 jaar plast nog regelmatig in bed. Bedplassen kan verschillende onderliggende oorzaken hebben, zoals een overactieve blaas of een hoge urineproductie en gaat ook altijd samen met een diepe slaap. Daardoor wordt het kind niet wakker met een plasgevoel. 

Thuis slaap meten met een speciaal horloge

Bedplassende kinderen werden in hun eigen thuisomgeving onderzocht. Zo droegen ze twee weken het horloge elke nacht, terwijl ze in hun eigen bed sliepen. "In een volgende fase willen we onderzoeken in welke fase het bedplassen gebeurt", zegt prof. dr. Guy Bogaert, kinderuroloog UZ Leuven. "Het zou ook interessant zijn om te weten of behandelingen die de slaap herstellen, ook het bedplassen tegengaan. Omgekeerd kunnen we via de speciale horloges opvolgen of de huidige behandelingen de slaappatronen herstellen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij de plaswekker, die kinderen aanleert om wakker te worden wanneer ze moeten plassen", besluit Bogaert. 

Meest gelezen