Kortrijk herstelt spoorwegberm na kaalkap

Kortrijk is gestart met de heraanleg van de spoorwegberm in de Spoorbermstraat. Daar groeide een heus stuk bos tot spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel 3 jaar geleden alle bomen totaal onverwacht liet kappen.

De Spoorbermstraat, met een flinke rij bomen op de spoorwegtalud, deed bewoners denken aan de Ardennen. Maar aan dat mooie uitzicht  kwam 3 jaar geleden abrupt een einde toen Infrabel de bomen uit veiligheidsredenen liet kappen. Gevreesd werd dat de bomen bij noodweer bijvoorbeeld op de spoorweg konden terechtkomen. De kaalkap zorgde voor verontwaardigde reacties. Bewoners zetten filmpjes van de machines die hun bos omlegden op sociale media.

Vandaag zijn er opnieuw machines aan het werk. Deze keer om de stronken uit te frezen van bomen die het niet haalden. Bedoeling is meer ruimte te maken voor nieuwe begroeing. Er komen struiken in de plaats. Die struiken worden minder hoog, waardoor er minder risico is dat die op de sporen terechtkomen.

Kortrijk mag strook onderhouden

De kaalkap en de opschudding daarover zorgden ervoor dat Infrabel en de stad Kortrijk in overleg gingen over de groene zone langs de Spoorbermstraat. Zo werd er afgesproken dat de stad de berm mag beplanten en onderhouden tot op 4 meter van de sporen. Infrabel zal de stad ook verwittigen als er bomen op haar terrein in de stad moeten verdwijnen.

Meest gelezen