kringwinkel ViTeS

Kringwinkels verzuipen in aanbod goederen: "Hou spullen nog even thuis" 

Nu mensen opnieuw goederen naar de kringwinkels mogen brengen, doen ze dat massaal. Het aanbod is verdrievoudigd zeggen ze bij ViTeS, dat de meeste kringwinkels in Vlaams-Brabant groepeert. De kringwinkels kunnen het even niet aan en vragen daarom om je spullen nog even thuis te houden. 

"Blijf in uw kot" heeft blijkbaar heel wat mensen aangezet om dat kot eens grondig uit te mesten. Want sinds de heropening van de brengpunten van De Kringwinkel ViTeS (actief in heel Vlaams-Brabant met uitzondering van het Hageland) brengen mensen massaal goederen binnen. “In vergelijking met de periode voor corona noteren we een verdrievoudiging van het gewicht aan gebrachte goederen”, zegt Luc Daelemans, directeur van De Kringwinkel ViTeS. "Er zijn niet alleen meer brengers maar die mensen brengen ook gemiddeld meer gewicht aan goederen. Vroeger was dat meestal huisraad en kleine spullen zoals boeken en speelgoed, nu komen ze aan met aanhangwagens vol meubelstukken." 

Volle opslagplaatsen

Het gevolg laat zich makkelijk raden. "We kunnen niet volgen", zegt Ingrid de Roo van ViTeS. "Het brengen van de goederen verloopt vlot, ondanks de aangepaste procedure. Maar we kunnen de spullen momenteel gewoon niet meer stockeren. Alle opslagruimten zitten overvol, "stelt De Roo. "Het grote aanbod bezorgt onze werknemers ook extra werkdruk"

(lees verder onder de foto).

kringwinkel ViTeS

Niets weggooien

“Het is geen optie om de goederen dan maar weg te gooien. Dat staat haaks op onze doelstelling van lokaal hergebruik” zegt Ingrid. "Wat we wel gaan doen is de openingsuren van onze brengpunten verminderen door alleen na de middag te openen. We volgen die situatie dagelijks op om bij te sturen." Voorts vraagt ViTeS wat geduld: "De Kringwinkel vraagt om je goederen nog iets langer bij te houden, tot de situatie opnieuw onder controle is. Wij hebben deze goederen nodig voor onze werking, maar op dit ogenblik is het gewoon te veel. "Gelukkig hebben de mensen ook snel weer de weg naar de kringloopwinkels gevonden. Op die manier hopen we de grote voorraad ook redelijk snel opnieuw te verkopen", besluit Ingrid De Roo. 

Meest gelezen