Limburgse fietser heeft wind mee in Zutendaal, Lommel en Genk

Het schooljaar is nog niet gedaan, maar de fietsersbond en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde VSV hebben hun fietsrapporten toch al klaar. In Limburg zijn de fietsers in Lommel, Zutendaal en Genk het meest tevreden.

De rapporten zijn gebaseerd op indrukken van fietsers. Elke gemeente waar meer dan 50 mensen de vragenlijst hebben ingevuld, wordt opgenomen in de resultaten. Alles samen kregen de fietsersbond en VSV zo’n 24.000 reacties binnen. Opvallende vaststelling: minder dan de helft van de mensen vindt dat kinderen en jongeren in de eigen gemeente veilig naar school kunnen fietsen.

Lommel

Bij de middelgrote steden en gemeenten scoort Lommel hoog. In die categorie werd Lommel dan ook opgenomen als finalist voor de titel fietsstad. Schepen van mobiliteit Sophie Loots is tevreden: “We hebben de afgelopen jaren volop ingezet op de fiets en we willen dat ook blijven doen. Alle schoolomgevingen veiliger maken is één van de belangrijkste prioriteiten en we zitten ook nog met enkele zeer gevaarlijke kruispunten, dus er is zeker nog werk.”

Een andere prioriteit zijn de trage wegen, zegt Sophie Loots. “Als we die kleine verbindingen aantrekkelijk kunnen maken, dan komt dat de veiligheid ten goede en is de fiets voor de meeste verplaatsingen gewoon de meest praktische oplossing.”

Genk en Zutendaal

Ook in de twee andere categorieën heeft Limburg twee genomineerden. Bij de grote steden en gemeenten is Genk van de partij, en bij de kleinere gemeenten scoort Zutendaal goed. Daar hebben ze de afgelopen jaren gewerkt aan de fietslus, een verbindingsweg op maat van de fiets rondom het centrum van de gemeente.

Opvallend weinig tevredenheid bij de fietsers in provinciehoofdstad Hasselt. Veilig naar school fietsen krijgt er een score van 2,1 op 5 en in de categorie van de grote steden en gemeenten bekleedt Hasselt de tiende plaats van 12.  Volgens Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters is het globale resultaat van Vlaanderen een signaal dat er nog veel werk aan de winkel is.

Meest gelezen