Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Viroloog Van Gucht: "Zelfs al hield je een barbecue, contactopspoorder zal dat niet tegen je gebruiken"

Viroloog Steven Van Gucht roept op om eerlijk te zijn tegenover contactopspoorders. Dat zijn de mensen die iedereen moeten opbellen die in contact is geweest iemand die besmet is met het coronavirus. Nu blijkt dat er erg weinig contacten worden uitgewisseld met die contactopspoorders en dat bemoeilijkt te strijd tegen het virus.

"Wanneer mensen zelf vaststellen dat ze het virus hebben, hebben ze gemiddeld gezien al twee anderen besmet", zegt Van Gucht. "Dat leidt dus snel tot honderden nieuwe besmettingen." Het is daarom volgens Van Gucht zeer belangrijk om al uw contacten door te geven. "Er is openheid nodig", zegt hij. "Zelfs al heb je een barbecue gehouden, dat zal niet tegen u gebruikt worden."

Videospeler inladen...

Mogen kinderen in klassen dichter bijeenzitten? Ten vroegste morgenvroeg advies van expertengroep GEES

"Pas ten vroegste morgenochtend komt er een advies van de expertengroep over de versoepeling van de maatregelen in het onderwijs", zegt VRT-journalist Anne Vanrenterghem. "De wetenschappers moeten heel veel tegenover elkaar afwegen."

Nu zijn de maatregelen zo dat er 1 leerling per 4 vierkante meter per klas toegelaten is, maar met die maatregelen is het moeilijk om les te geven aan meer leerjaren dan nu het geval is, want daarvoor is er niet genoeg ruimte in de scholen.

"De expertengroep wil geen onhaalbaar advies geven", zegt Vanrenterghem. "Ze zitten al sinds vanmorgen samen om te bekijken of een versoepeling mogelijk is. Pas ten vroegste morgenochtend zal er een advies zijn."

Videospeler inladen...

Politie-inspecteurs die Nederlandse grens bewaakten, stonden dronken te barbecueën

Drie agenten van de federale politie zijn zondag betrapt op dronkenschap tijdens hun dienst. De drie bewaakten een grensovergang in Wuustwezel. Toen een automobilist uit Nederland ons land wilde binnenkomen werd hij gecontroleerd. De agenten stonden te barbecueën en ze waren blijkbaar dronken. De man verwittigde de lokale politie van Wuustwezel.

Lees meer in dit bericht:

Gouverneur van New York wil economie aanzwengelen met grote infrastructuurprojecten

Andrew Cuomo, de gouverneur van de Amerikaanse staat New York stelt voor om grote infrastructuurprojecten op te zetten om de economie opnieuw aan te zwengelen als de coronapandemie gaan liggen is.

"Als er ooit een moment is om onze infrastructuur aan te pakken met grote werken dan is het nu", zei de Democraat. "We moeten de economie aanzwengelen en we moeten jobs creëren." Hij stelt bijvoorbeeld voor om de metro van New York te verlengen.

De staat New York wil het goede voorbeeld geven, maar roept ook de hulp in van de federale overheid. Cuomo wil het morgen bespreken met president Trump. Het plan van Cuomo roept herinneringen op van de grootse infrastructuurprojecten die in de Verenigde Staten gelanceerd werden tijdens de Depressie van de jaren 30.

In het land zijn door het coronavirus al bijna 100.000 doden gevallen. Zowat 40 miljoen Amerikanen zit zonder werk. De werkeloosheidsgraad loopt op tot 15 procent.

Duitsland verlengt regels voor sociale afstand tot 29 juni

De Duitse regering en de zestien deelstaten zijn in principe overeengekomen de regels voor sociale afstand tegen de verspreiding van het coronavirus te verlengen tot 29 juni, zo hebben bronnen dichtbij de gesprekken aan het Duitse persbureau DPA gezegd.

De maatregelen houden ook een verbod op bijeenkomsten van meer dan tien mensen of een maximum van twee huishoudens. De deelstaten mogen ook andere regels versoepelen of weer aanscherpen in functie van de besmettingsgraad.

Tweede besmettingsgolf in woonzorgcentrum in Hamme

In het Oost-Vlaamse Hamme zijn in woonzorgcentrum Meulenbroek 14 bewoners en 6 personeelsleden besmet met het coronavirus. Een tweede besmettingsgolf nadat een eerste uitbraak er al had geleid tot 20 overlijdens. De besmette bewoners en personeelsleden zijn afgezonderd in een cohorteafdeling.

De nieuwe besmettingsgolf is opgemerkt nadat de bewoners getest werden op het Coronavirus. Niet iedereen vertoonde symptomen, maar het virus bleek dus te circuleren in het gebouw.

Alle bewoners die positief hebben getest zijn na de vaststellingen afgezonderd in een cohorteafdeling op het gelijkvloers. Bezoek aan die bewoners is niet mogelijk, maar contact is wel nog mogelijk door het vensterglas.

60 procent van de bevolking betaalt 70 procent van de belastingen. Is het zoveel gevraagd dat die Vlaming daar nu iets voor terugkrijgt?

Tom Van Grieken, voorzitter Vlaams Belang

Vandaag investeren is sparen voor morgen. Als je nu bespaart gaan we van recessie naar een depressie

Conner Rousseau, SP.A-voorzitter

Slechts 10 apotheken in Vlaanderen krijgen "Masker-19" te horen

In de periode van 16 tot 30 april hebben slechts tien apotheken in Vlaanderen het codewoord voor huiselijk geweld, "Masker-19", geregistreerd, zo meldt het Vlaams ApothekersNetwerk (VAN). "De cijfers stroken niet met de percentages die vandaag worden geregistreerd door overheidsinstanties", zegt VAN-directeur Hilde Deneyer. "Daarom vragen we aan de Vlaamse overheid om dit project te verduurzamen."

Experten verwachtten immers dat huiselijk geweld door de coronamaatregelen zou toenemen. Als slachtoffers in de apotheek een "Masker-19" vragen, zegt de apotheker dat het besteld moet worden en noteert hij de gegevens van de betrokkene. Daarop contacteert de apotheker het CAW, dat vervolgens contact opneemt met het slachtoffer om ondersteuning te bieden en eventueel de politie in te lichten.

De apothekers registreren de meldingen in de apotheeksoftware, met een speciale code. Van 16 tot 30 april deden tien Vlaamse apotheken in totaal 131 registraties. In sommige gevallen lag het aantal registraties per apotheek erg hoog, en moet een technische controle uitwijzen of dit correct is.

De gewone Vlaming gaat niet de coronacrisis betalen. Waar gaan we nog meer belastingen op heffen?

Tom Van Grieken, voorzitter Vlaams Belang