Kaboompics via Pexels

Mechelen heeft plan klaar voor als cafés en restaurants weer open mogen: “Pleinen inzetten om terrassen groter te maken”

In Mechelen heeft het stadsbestuur een plan klaar voor wanneer restaurants en cafés de deuren weer mogen openen. “We hebben enkele grote pleinen die we kunnen openstellen, zodat we een maximale ruimte voor terrassen kunnen voorzien”, zegt schepen Greet Geypen (Open VLD).

Restaurants en cafés zitten al een tijdje te wachten op meer duidelijkheid over wanneer ze weer mogen opengaan. Volgende week woensdag weten ze hopelijk meer. Dan zit de Nationale Veiligheidsraad daarover samen. Intussen zijn heel veel steden en gemeenten al scenario's aan het uitwerken om een vlotte heropstart mogelijk te maken.

We moeten wachten op de concrete richtlijnen. Bij het openen van de markten en de winkels hadden we ook een plan, maar dat hebben we drastisch moeten bijsturen

Greet Geypen, schepen in Mechelen (Open VLD)

Ook in Mechelen doen ze dat. “Het voelt alsof we op twee benen hinken”, zegt schepen Greet Geypen (Open VLD). “Langs de ene kant hebben we verschillende overlegmomenten vastgelegd met Horeca Mechelen en met de handelsorganisatie om een maximale ruimte voor terrassen te kunnen voorzien. Langs de andere kant moeten we ook afwachten tot er concrete richtlijnen komen, want zo hebben we bij het openen van de winkels en de markten gezien dat we onze plannen toch nog drastisch moesten bijsturen.”

Parkeerplaatsen

In Mechelen willen ze geen parkeerplaatsen opofferen om terrassen van cafés en restaurants uit te breiden. “We willen de mobiliteit zo normaal mogelijk laten functioneren, omdat dat ook belangrijk is voor onze horecazaken”, aldus Geypen. Er zijn wel andere mogelijkheden voorzien. “We hebben enkele grote pleinen zoals de Korenmarkt en de Veemarkt die we maximaal kunnen benutten om terrassen te plaatsen. We hebben ook al eerder de oefening gemaakt op de Vismarkt. Daar kunnen we de fietsers verplichten met de fiets aan de hand laten lopen, zodat we daar ook meer terrassen kunnen voorzien.”

Ook in Brugge denken ze na over hoe ze extra terrasruimte kunnen aanbieden. Daar wil het stadsbestuur de capaciteit zelfs verdubbelen. "Het Journaal" ging vandaag poolshoogte nemen. Die reportage kunt u hieronder bekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen