Videospeler inladen...

"Ik kan niet ademen": zwarte verdachte sterft onder wurggreep bij politiearrestatie in de VS 

In de Verenigde Staten is opnieuw ophef ontstaan rond een politiearrestatie waarbij een zwarte man het leven heeft gelaten. De betrokken politieagenten zijn intussen ontslagen en er loopt een onderzoek.

George Floyd werd gisteravond opgepakt door de politie van de Amerikaanse stad Minneapolis, omdat hij voldeed aan de beschrijving van een verdachte in een vervalsingszaak. Volgens de politie verzette de ongewapende man zich tijdens zijn arrestatie en leek hij onder invloed. 

Op beelden is te zien hoe een agent de man minutenlang met de knie in een wurggreep houdt tegen de grond. George Floyd geeft verschillende keren aan dat hij niet meer kan ademen, maar de agent lost zijn greep niet. Omstanders filmen het voorval en sporen de agenten aan om op te houden, maar ze krijgen geen gehoor. Na enige tijd wordt het stil bij de man. Hij wordt nog overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij overlijdt.

"Wat we gezien hebben, is afschuwelijk", reageert een emotionele burgemeester Jacob Frey van de stad Minneapolis. "Een zwarte huidskleur hebben zou in Amerika niet de doodstraf mogen betekenen." De zaak wordt nu onderzocht, onder meer door de FBI. De vier betrokken agenten zijn intussen wel ontslagen. Op nieuwe (bewakings)beelden is ook nergens verzet van Floyd te bespeuren.

Het is niet de eerste keer dat een ongewapende zwarte verdachte het leven laat bij een politiearrestatie in de Verenigde Staten. Het leidde tot de beweging van "Black lives matter". Ook nu voeren zij protest. President Donald Trump heeft nog niet gereageerd.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" met commentaar van onze correspondent Björn Soenens:

Videospeler inladen...

Meest gelezen