Radio 2

Nieuw zwembad Aalst ten vroegste klaar tegen volgende zomer: "Bijna half jaar vertraging door corona én vervuilde bodem"

Het nieuwe zwembad van Aalst zal ten vroegste tegen de zomer van 2021 klaar zijn omdat de werken vertraging oplopen. De aannemer stootte onverwacht op zware bodemvervuiling, er zijn problemen met het grondwater en ook corona stuurt de planning in de war. “We dachten dat dit propere grond was maar blijkbaar was hier vroeger een stort”, vertelt aannemer Cordeel.  

In Aalst is bij onderzoeken aan de zwembadsite bodemvervuiling ontdekt. Daardoor zullen de werken aan het nieuwe zwembad enkele maanden vertraging oplopen. "We vonden op de site onder meer asbest, plastic, tapijten en bouwafval", verklaart aannnemer Cordeel.  Het afval moest weggehaald worden en tegelijkertijd brak ook de coronacrisis los. "We konden tijdelijk geen beton of isolatie krijgen. We zijn blijven doorwerken met de middelen en mensen die we hebben maar de kans bestaat dat de timing ook daardoor toch een beetje opschuift." En, alsof dat nog niet genoeg was, waren er ook problemen met het grondwater. 

Zwembad open tegen volgende zomer, glijbanen en welness pas later

Het nieuwe zwembad en de kantine zullen pas ten vroegste tegen de zomer van 2021 gebruiksklaar zijn. De timing schoof eerder ook al enkele maanden op. Het oude zwembad, dat op dezelfde site staat, wordt omgevormd tot een zone met glijbanen en welness. Die werken zullen, volgens de huidige timing, pas klaar zijn in de lente van 2022.  Een buitenzwembad komt er voorlopig niet. 

Extra duur?

De vertraging aan het nieuwe zwemcomplex in Aalst zal ook extra centen kosten. Hoeveel is op dit moment onduidelijk. Stad Aalst maakte ruim 50 miljoen euro vrij voor de aanleg van het nieuwe zwembad én de uitbating. 

Meest gelezen