Openluchtklassen zorgen voor meer lesruimte in school in Hasselt

Vrijdag worden er 2 buitenklassen in gebruik genomen in de methodeschool van Veldeke in Hasselt. Door de openluchtklassen heeft de school alvast meer lesruimte gecreëerd. Straks krijgen scholen weer een nieuw advies over de indeling van de klassen en de afstand die leerlingen onderling moeten houden. Maar voorlopig mogen er slechts maximum 14 leerlingen in 1 klaslokaal zitten.

"We spelen al langer met het idee van openluchtklassen", zegt directeur Nele Adriaenssens. "Maar de coronamaatregelen hebben ons een handje geholpen. Door de beperking van het aantal leerlingen in één klas, is extra lesruimte welkom."  Tijdens de paasvakantie heeft de directie de leerlingen uitgedaagd met een aantal opdrachten. Als ze die voor mekaar kregen, verdienden de leerlingen hun openluchtklas. "En die uitdaging hebben ze ruim gehaald", zegt de directeur. "De leerlingen kijken er echt naar uit."

Gezond

De openluchtklassen bieden niet alleen een oplossing voor het tekort aan lesruimte, ze zijn ook gezond. "Het coronavirus houdt niet van UV en door veel buiten te zijn, maken we meer vitamine D aan, wat ons immuunsysteem versterkt", zegt Adriaenssens, die biologe is van opleiding. "En de best verluchte klas is er natuurlijk een in openlucht. "

Lange termijn

Ook als de coronamaatregelen opgeheven worden, wil van Veldeke de buitenklassen behouden. "Volgend jaar verhuizen we naar onze nieuwe campus in Hasselt en onze openluchtklas verhuist mee", zegt Adriaenssens. "Als het regent hebben we ook binnen plaats voor onze leerlingen, maar we merken dat ze graag de openlucht opzoeken. "

Meest gelezen