Opgehangen kadavers van kraaien moeten andere vogels weghouden in Houtem, "Mag niet", zegt vogelbescherming

De opgehangen kadavers van twee kraaien op een weide in Houtem, bij Vilvoorde, veroorzaken commotie op sociale media. Sommige mensen vinden het een lugubere praktijk, maar de eigenaar van de weide is zich van geen kwaad bewust. Vogelbescherming Vlaanderen is formeel: "Dit mag niet".

Het opvallende schouwspel is te zien op een weide aan de Grensstraat in Houtem, een landelijke wijk in Vilvoorde. Twee dode kraaien hangen aan een touw boven de wei en gaan wat heen en weer met de wind. "We hebben die kadavers opgehangen om andere vogels weg te houden van het stukje grond", vertelt eigenares Marie-Jeanne.  "We hebben hier net bloemen gezaaid, maar de duiven kwamen alle zaadjes oppikken. Omdat de kraai een natuurlijke vijand is, hebben we twee geschoten exemplaren aan een touw opgehangen. Feit is dat de duiven nu wegblijven", stelt Marie-Jeanne.

Commotie

Op sociale media vragen mensen zich luidop af of dit wel toegelaten is. “We hebben gehoord van de commotie maar we doen niks verkeerd”, verzekert Marie-Jeanne. "Die twee kraaien zijn niet hier ter plekke gevangen of gedood. Ze zijn geschoten op een officiële jacht. Die is wel degelijk toegelaten op rechtbekkigen zoals de zwarte kraai. Door de duiven nu weg te houden kan hier straks een mooie bloemenweide bloeien voor vogels, bijen en andere insecten", zegt ze.  

"Mag niet", zegt Vogelbescherming

Volgens het Agentschap Natuur en Bos is deze praktijk niet gangbaar, maar ook niet wettelijk verboden. "Wij passen deze praktijken zelf niet toe. Er zijn trouwens alternatieven zoals plastic kraaien", laat woordvoerder Tom Vermijlen weten. Vogelbescherming Vlaanderen daarentegen is formeel: "Kraaien, eksters, gaaien en kauwen zijn voorwaardelijk beschermd. Ze kunnen alleen onder bepaalde voorwaarden worden bestreden ter voorkoming van schade aan landbouwgewassen", zegt woordvoerder Jan Rodts. "Kraaien die zo gedood zijn moeten naar het vilbeluik en mogen zeker niet als afschrikmiddel worden gebruikt", voegt Rodts eraan toe.  

Meest gelezen