Videospeler inladen...

Paul Magnette (PS): "Vlaams pleidooi voor herfederalisering van gezondheidszorg is belangrijk nieuw feit"

PS-voorzitter Paul Magnette noemt het een belangrijk politiek feit dat sommige Vlaamse partijen pleiten voor een herfederalisering van de gezondheidszorg. Zowel de SP.A als Open VLD en Groen spreken nu over de mogelijkheid om de gezondheidszorg opnieuw naar het federale niveau te brengen en dat is nieuw, aldus Magnette. Gevraagd of besturen met de N-VA dan kan, mocht die dat ook aanvaarden, laat hij die partij "het voordeel van de twijfel". Eerder sloot N-VA zo'n herfederalisering al uit.

Paul Magnette was te gast bij RTBF om te praten over de politieke onderhandelingen, één jaar na de verkiezingen van mei 2019. Gevraagd of er vooruitgang wordt gemaakt, zei hij dat de coronacrisis tot een nieuwe realiteit had geleid en dat bepaalde standpunten veranderen.

Opsomming

Daarop somde hij de Vlaamse partijen op die nu pleiten voor een herfederalisering van (delen van) de gezondheidszorg. Zo'n herfederalisering zou betekenen dat er opnieuw op het federale niveau wordt beslist over gezondheidszorg, in plaats van op het regionale niveau, waar nu belangrijke delen van die bevoegdheid zitten.

"Dat praten over herfederalisering, dat is nooit eerder gebeurd. Dat is een belangrijk nieuw feit"
Paul Magnette, voorzitter PS

Magnette verwees naar SP.A, Open VLD en Groen, die nu allemaal praten over zo'n eventuele herfederalisering. "Dat is voordien nooit gebeurd", zei Magnette, "dat is een nieuw politiek feit dat extreem belangrijk is".

Daarop kreeg Magnette de vraag: stel dat ook de N-VA dat standpunt aanvaardt, zou hij dan met die partij willen besturen? Want midden maart weigerde hij nog in een noodregering met de N-VA te stappen?

Het voordeel van de twijfel

Magnette antwoordde diplomatisch: "Je moet mensen het voordeel van de twijfel laten". Hij laat dus een opening voor een regering met de N-VA, als die partij beseft dat sommige Vlaamse partijen willen praten over een herfederalisering van de gezondheidszorg, en als er ook gepraat kan worden over een herfinanciering van die gezondheidszorg en over het optrekken van de laagste lonen.

Eerder sloot de N-VA een herfederalisering van de gezondheidzorg al uit. Gisteren nog noemde voorzitter De Wever dat plan "ondenkbaar".

Ook CD&V wil liever dat de hele bevoegdheid, die nu verdeeld zit tussen het federale en het Vlaamse niveau, "zo dicht mogelijk bij de burger komt", dus op het Vlaamse niveau.

Bekijk de journaalreportage over de politieke situatie dag op dag één jaar na de verkiezingen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen