Radio 2

Pijnlijke mondmaskers? Cafébaas uit Maarkedal bedenkt siliconen hulpstuk

Cafébaas en IT-consultant Bart Van Cauwenberghe uit Maarkedal heeft een hulpstukje bedacht dat het dragen van bepaalde mondmaskers comfortabeler maakt. "Het is gemaakt uit siliconen en het is pijnloos", vertelt Van Cauwenberghe. 

De afgelopen weken hebben we vele foto's gezien van gehavende gezichten van zorgverlenend personeel door het veelvuldig dragen van mondmaskers. Vaak zijn dat schrammen en wondjes in het gezicht, maar er bestaan ook mondmaskers met hulpstukken achter de oren die voor pijnlijke taferelen zorgen. Cafébaas Bart Van Cauwenberghe heeft naast zijn horecazaak ook een IT-consultancybedrijf en kreeg de vraag om iets te bedenken om mondmaskers die spannen achter de oren comfortabeler te maken: "De meeste hulpstukken zijn gemaakt uit plastiek. Die zorgen voor irritaties op de huid. Ik heb zo'n hulpstuk een beetje heruitgevonden en een zachter materiaal, siliconen, gebruikt."

De meest gebruikte hulpstukken voor mondmaskers zijn gemaakt uit plastiek. Ik heb dat een beetje verfijnd en het laten maken uit siliconen.

Cafébaas en IT-consultant Bart Van Cauwenberghe

3D-geprinte hulpstukken

"Een vriend van mij is eigenaar van een organisatie die werkt met zelfstandige verplegers. Omdat zij bij hun huisbezoeken iedere dag mondmaskers moeten dragen, gebruiken zij hulpstukken die geprint zijn in 3D om het mondmasker aan te spannen langs de achterzijde van de oren. Maar dat kan pijnlijk worden als je dat zo lang moet dragen. De hulpstukken zijn dan ook nog eens vaak gemaakt van hard plastiek, wat zorgt voor last en druk op andere plaatsen op het hoofd," vertelt Van Cauwenberghe. "Ik wilde dat oplossen, en ben een samenwerking aangegaan met een fabrikant die werkt met siliconen."

Hulpstuk in de nek

Het eerste ontwerp viel meteen in de smaak: "Het resultaat was een siliconenrubberen riempje voorzien van 3 'knoopjes' aan elke zijde. Op die manier kon je het masker aanpassen aan de omtrek van het hoofd. De verplegers waren heel tevreden. Dat eerste ontwerp vond ook snel zijn weg naar een aantal ziekenhuizen en rusthuizen." Maar Van Cauwenberghe en de fabrikant zaten niet stil. "We hebben dat ontwerp dan nog eens extra verfijnd en een tweede gemaakt. De verbeterde versie zorgt ervoor dat je het mondmasker kan dragen met het hulpstuk in je nek, wat het nog comfortabeler maakt", legt Van Cauwenberghe uit. 

Rubber

Er zijn al verschillende hulpstukken op de markt die het dragen van dat soort mondmaskers comfortabeler kunnen maken. Dit specifieke hulpstuk is gemaakt uit rubber en is ook al in het buitenland opgemerkt: "We kregen tot onze verbazing ook al vragen vanuit Nederland en Duitsland." 

En wat met het café ondertussen? "Door de lockdown is het eetcafé de Zwarten Engel sowieso gesloten, maar door mijn IT-consultancybedrijf heb ik gelukkig nog werk. Toen de vraag kwam om een oplossing te zoeken voor die mondmaskers heb ik mij daar onmiddellijk aangezet. Ik ben een bezige bij en kan niet stilzitten, dus een ideale en vooral nuttige bezigheid is dit!"

Radio 2

Meest gelezen