Goele Bormans

Theater De Proefkonijnen moet deuren wellicht definitief sluiten door coronacrisis

Het Antwerpse theatergezelschap De Proefkonijnen staat op het punt zijn deuren definitief te sluiten. Het kan de huur voor zijn gebouw aan de Frankrijklei niet meer betalen. Omdat het een vzw is, kan het geen beroep doen op een hinderpremie en het krijgt ook geen andere steunmaatregelen. Elk jaar bereikt het theater 10.000 bezoekers uit heel Vlaanderen. 

De Proefkonijnen bestaat 11 jaar en maakt voorstellingen voor families met kinderen vanaf 4 jaar, zonder subsidies. Intussen bereiken ze elk jaar meer dan 10.000 mensen uit heel Vlaanderen met 7 eigen voorstellingen.

Sinds vorige zomer huurt het gezelschap een commercieel pand aan de Frankrijklei dat het met eigen middelen ombouwde tot een klein theater voor zo'n 77 toeschouwers.  Maar nu wordt het moeilijk om de huur te blijven betalen want door de coronacrisis zijn er geen voorstellingen meer en dus geen inkomsten.

Gooien we ons geld in een bodemloze put of moeten we even door de zure appel heen? Die onzekerheid is het grote probleem.

Randall Van Duytekom - De Proefkonijnen

"We kunnen geen beroep doen op de hinderpremie, omdat we een vzw zijn waar niemand op de loonlijst staat", zegt Randall Van Duytekom van De Proefkonijnen. "Er is ook geen perspectief over wanneer we weer mogen opstarten. We weten dus niet of we ons geld nu in een bodemloze put aan het storten zijn of dat we nu even door de zure appel heen moeten en volgende maand weer publiek kunnen ontvangen. Het is die onzekerheid die het grote probleem is."

Hun laatste hoop is om toch nog subsidies te krijgen, van de stad Antwerpen bijvoorbeeld. Daarom hebben ze nu een petitie gestart. 

Meest gelezen