AFP or licensors

Twee vijanden van Trump spannen samen: waarom voert olierijk Venezuela olie in uit Iran?

De Venezolaanse autoriteiten vieren de aankomst van de eerste van vijf Iraanse olietankers. Toch zijn er weinig redenen tot feest, want het olierijke Venezuela is zo sterk door crisis getroffen dat het nu zelf olie moet invoeren. De Venezolaanse president Nicolas Maduro omschreef de actie als: "Twee rebellennaties die nooit zullen neerknielen voor het Amerikaanse imperialisme". De Verenigde Staten keuren deze samenwerking sterk af.

Een eerste Iraanse olietanker heeft Venezuela bereikt. Terwijl het Iraanse schip Fortune aan wal gaat in de raffinaderij El Palito, applaudisseren arbeiders om het schip te verwelkomen. Ook de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza heeft getweet over de aankomst van de olietanker. "Iran en Venezuela hebben elkaar altijd bijgestaan in moeilijke tijden."

Waarom spannen Iran en Venezuela samen?

Het is een doorn in het oog van de Amerikaanse president Donald Trump, dat Iran olie levert aan Venezuela. De Verenigde Staten hebben zowel tegen Iran als tegen Venezuela sancties lopen. Volgens Washington worden beide landen bestuurd door repressieve regimes.

Bovendien beschuldigt de VS het huidige Venezolaanse regime van grootschalige drugssmokkel. Zo loofden ze onlangs een beloning van 5 miljoen dollar uit voor de arrestatie van president Nicolas Maduro op beschuldiging van drugssmokkel. Allemaal om de druk op te voeren tegen de autoritaire linkse leider. Ook erkent de VS , samen met een coalitie van bijna 60 andere landen, oppositieleider Juan Guaidó als staatshoofd van Venezuela en niet Maduro. Volgens deze coalitie zijn de verkiezingen in Venezuela niet "vrij en eerlijk" verlopen.

(Lees verder onder foto)

AFP or licensors

Ondanks de sterke bezwaren, heeft de VS de eerste olietanker toch zonder tussenkomst laten aankomen, terwijl ze patrouilleren in Caraïbische wateren.  

Venezuela toonde op de staatstelevisie beelden van Venezolaanse straaljagers die boven de tanker vlogen in de Caraïbische wateren. En eerder had de Iraanse president Hassan Rohani al dreigende taal gesproken aan het adres van de VS. "Als onze tankers in het Caraïbisch gebied – of waar dan ook ter wereld – last krijgen van de Amerikanen, zullen de Amerikanen last krijgen van ons."

"Venezuela en Iran hebben elkaar gevonden in de gezamenlijke sancties", duidt Joren Janssens, doctoraatsonderzoeker aan de KU Leuven gespecialiseerd in Venezuela. Beide landen lijden erg onder de sancties en op deze manier kunnen ze elkaar, tegen de zin van de VS, steunen.

(Lees verder onder foto)

AFP or licensors

Waarom voert Venezuela olie in?

Het euforische onthaal van de tankers, staat in schril contrast met de erbarmelijke economische situatie van het land. Zo kampt het land niet alleen met een tekort aan brandstof, maar ook met een tekort aan andere basisvoorzieningen zoals voedsel en water.  

Venezuela was ooit een van de rijkste landen van Latijns-Amerika net omwille van zijn olie. Het land beschikt nog steeds over enorme oliereserves, toch is de productie van brandstof vrijwel volledig stilgevallen. Venezuela is nu afhankelijk van import. 


"Venezuela beschikt enkel over ruwe olie. Het land heeft ook bijna geen raffinaderijen meer om de olie zelf te bewerken. De installaties zijn ook verloederd en ze kunnen niets invoeren om deze te vernieuwen omwille van de sancties", weet Janssens. "Door de sancties mag Venezuela ook geen geraffineerde olie invoeren. Maar Iran heeft dat nu toch gedaan, terwijl ook dat land geen toestemming had."

Critici beweren dat corruptie en wanbeheer de schuld zijn van de economische crisis. "Ook dat speelt zeker mee", beaamt Janssens.

(Lees verder onder foto)

AFP or licensors

De tankers zijn een kortetermijnoplossing. Experts beweren namelijk dat de olie uit de vijf Iraanse tankers slechts voldoende zal zijn om het land twee tot drie weken verder te helpen.

Maar president Maduro is tevreden. Hij bedankte de Iraanse president Hassan Rouhani, de opperste leider van het Iraanse volk Ayatollah Ai Khamenei en het Iraanse volk vanuit "de grond van zijn hart". Hij zei dat Iran en Venezuela net als alle andere landen ter wereld het recht hebben om handel te drijven.

We zijn "twee rebellennaties, twee revolutionaire naties die nooit zullen neerknielen voor het Amerikaanse imperialisme", zei Maduro. "Venezuela heeft vrienden in deze wereld, dappere vrienden."

Meest gelezen