Vlario: "Wie regenwater opvangt en gebruikt, moet bonus krijgen"

Wie thuis regenwater opvangt en gebruikt, moet daarvoor een infiltratiebonus krijgen. Dat zegt Vlario, het overlegplatform voor riolen en afvalwaterzuivering, in Het Belang van Limburg. Het was de voorbije weken erg droog en dat heeft het verbruik van het drinkwater sterk doen stijgen.

Mei is nog niet voorbij en toch veroorzaakt de droogte nu al problemen: zo kwam er vorige week in Overijse, in Vlaams-Brabant, plots geen water meer uit de kraan. Verontrustend, en dus komt Vlario, het Vlaams overlegplatform voor riolen en afvalwaterzuivering, op de proppen met een mogelijke oplossing: een infiltratiebonus.

"Dat is een bonus voor het regenwater dat niet afgevoerd wordt naar het publieke domein, maar op het private domein blijft en daar gebruikt en geïnfiltreerd wordt in de bodem," zegt Wendy Francken, directeur van Vlario. "Dat gebeurt al in Duitsland, waar de waterfactuur wordt opgesplitst in kosten voor de afvoer van regenwater enerzijds en afvalwater anderzijds. Dat kan bij ons in Vlaanderen ook."

Vandaag gebruiken we nog te vaak kwalitatief goed water voor toepassingen die dat niet vragen. "Toiletspoeling of een wasmachine bijvoorbeeld. Die toepassingen hebben geen water van hoge drinkkwaliteit nodig, daar kunnen we met een lagere kwaliteit aan de slag," verduidelijkt Francken. "Of nog: vandaag wordt er heel veel gesproeid met gewoon kraantjeswater. Kraantjeswater heeft de kwaliteit van flessenwater. We gaan ook niet met flessenwater onze tuin sproeien."

We gaan ook niet met flessenwater onze tuin sproeien
Wendy Francken, Directeur Vlario

Daarnaast is de infiltratiebonus ook een goede oplossing voor eventuele wateroverlast. "Want veel rioolkosten worden veroorzaakt door de afvoer van regenwater."

Meest gelezen