Videospeler inladen...

Belgen hebben tijdens coronacrisis veel meer aandelen gekocht en verkocht dan ervoor 

De Belgen hebben tijdens de coronacrisis veel meer aandelen gekocht en verkocht. Er zijn maar liefst vijf keer meer Bel20-aandelen verhandeld dan in de periode voor de crisis. Dat blijkt uit een studie van de beurswaakhond FSMA.

Op 12 maart zakte de Brusselse Bel20, dat is de index met de twintig belangrijkste aandelen van de Brusselse beurs, met maar liefst 14 procent. Een historisch dieptepunt, maar voor veel beleggers een opportuniteit. "We hebben heel lang moeten wachten op een beurscorrectie met grote verliezen om dan eindelijk nog eens te kunnen instappen aan lagere koersen.", zegt Tom Simonts, financieel econoom bij KBC. "En beleggers hebben dat massaal gedaan."

Tussen 24 februari en 30 april zijn er maar liefst vijf keer meer aandelen verhandeld dan in de periode ervoor.  Er is meer gekocht dan verkocht, voor maar liefst 634 miljoen euro meer. 

Belgen zien beleggen als alternatief voor spaarboekje, nu dat amper nog iets opbrengt

Jean-Paul Servais, voorzitter FSMA

De beurswaakhond analyseerde meer dan drie miljoen transacties, goed voor een verhandelde waarde van meer dan tien miljard euro. Het resultaat is een opsteker voor de beurs. “Het toont aan dat de Belgen blijven vertrouwen hebben in de beurs, ook in crisistijd”, zegt Jean-Paul Servais, voorzitter van de FSMA. “Daarnaast zien de Belgen beleggen op de beurs  als alternatief voor een spaarboekje, nu dat amper nog iets opbrengt.”

De jongere generatie heeft tien keer meer transacties gedaan
Jean-Paul Servais, voorzitter FSMA

Opvallend, jonge beleggers onder de 35 waren bijzonder actief tijdens de crisis. In de laatste week van maart hebben ze tien keer meer gekocht (21 miljoen euro) dan in de derde week van februari (2 miljoen). “De jongere generatie heeft dus tien keer meer transacties gedaan”, zegt Servais, “en dat is heel erg positief voor de toekomst van de beurs.”

De beurs trok ook heel wat nieuwkomers of mensen die toch niet al te actief zijn op de beurs. In de week voor de crisis kochten niet-frequente beleggers voor slechts 3 miljoen euro aan aandelen. In de tweede week van maart ging dat maal tien, tot 30 miljoen euro.

Herbekijk hier de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen