Foto: Tomas Jansen

Christophe Busch (ex-Dossin) gaat Hannah Arendt Instituut leiden, nieuw centrum rond diversiteit en burgerschap

In Mechelen is vandaag het Hannah Arendt Instituut voorgesteld, een kennisplatform en vormingscentrum voor diversiteit, stedelijkheid en burgerschap. Het gaat om een initiatief van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Universiteit Antwerpen (UA), dat de steun krijgt van de stad Mechelen en Vlaams minister van Inburgering Bart Somers (Open VLD). Christophe Busch, die een half jaar geleden ontslag nam bij de Dossinkazerne, gaat het instituut leiden. 

Busch nam ontslag als directeur bij Kazerne Dossin, het museum over de Holocaust en mensenrechten in Mechelen, wegens een conflict met het bestuur van de organisatie. Het ontslag veroorzaakte heel wat commotie. Busch betreurt hoe het is gelopen, maar noemt het intussen een "afgesloten hoofdstuk" en zegt dat hij zich nu richt op de toekomst.

Die toekomst ligt dus bij het Hannah Arendt Instituut, een nieuw centrum, eveneens in Mechelen. Busch en zijn team gaan werken rond diversiteit, stedelijkheid en burgerschap. Het centrum, dat zal huizen in een zijvleugel van het stadhuis, wil naar eigen zeggen "een fundamentele bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat en het samenleven in de stad".

"We willen met het instituut tussen de academici staan en de mensen in het veld", legt Busch uit in "De ochtend" op Radio 1. "We willen aan wetenschapsvalorisatie doen. Dat wil zeggen: de resultaten van wetenschappelijk onderzoek vertalen naar de mensen die aan de slag gaan met diversiteit, burgerschap en de rol van de stad bij de maatschappelijke uitdagingen."

"Dat gaat over burgemeesters, diversiteitsambtenaren, radicaliseringsambtenaren, alle mogelijke diensten en disciplines die met het sociaal weefsel in de samenleving werken."

"Staan open voor andere partners"

Komen ze daarmee niet in het vaarwater van de Kazerne Dossin? Busch denkt dat beide een eigen insteek hebben. "In se is er evident wel een overlap als je met het sociaal weefsel aan de slag gaat, maar bij ons zijn de thema’s veel breder en vertrekt het niet vanuit een historische casus, maar vanuit het wetenschappelijk onderzoek."

Bij ons zijn de thema's veel breder en vertrekt het niet vanuit een historische casus, maar vanuit het wetenschappelijke onderzoek
Christophe Busch

Het initiatief komt van de VUB en de UA, maar ze staan open voor andere partners. "We willen de krachten bundelen en verder groeien", zegt Busch. "Ik steek de hand uit naar alle organisaties die met ons willen partneren."

Beluister het gesprek met Christophe Busch in "De ochtend" (en lees voort onder de audio):

Wie was Hannah Arendt?

Het instituut is genoemd naar de Duits-joodse politiek filosofe Hannah Arendt (1906-1975), een van de belangrijkste politieke denkers van de twintigste eeuw. Arendt, wier familie zelf moest vluchten voor de nazi's, schreef onder meer over de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

"Ze duidde op het belang van verbondenheid, gesprek en pluraliteit voor een democratie. Haar toenmalige studies over de aard van macht, de publieke sfeer en het politieke, de directe democratie, vrijheid, burgerlijke ongehoorzaamheid, geweld, autoriteit en totalitarisme bevatten nog steeds bijzonder relevante lessen voor de uitdagingen van vandaag", staat te lezen in de aankondiging van het nieuwe instituut.

Meest gelezen