Voorstelling van een familie neanderthalers die door een bos trekken.
Gorodenkoff Productions OU

Europese vrouwen die gen voor receptor geërfd hebben van neanderthalers krijgen meer kinderen

Een op de drie vrouwen in Europa heeft een gen voor de receptor voor het hormoon progesteron geërfd van de neanderthalers en die variant van het gen is geassocieerd met een grotere vruchtbaarheid, minder bloedingen tijdens het begin van de zwangerschap en minder miskramen. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van het Max-Planck-Institut für evolutionäre Anthropologie in Leipzig en het Karolinska Institutet in Zweden.

"De progesteron-receptoren zijn een voorbeeld van hoe gunstige varianten van genen die bij de moderne mens zijn terechtgekomen door vermenging met neanderthalers, effecten kunnen hebben bij mensen die nu leven", zei Hugo Zeberg die de studie heeft uitgevoerd samen met zijn collega's van het Max Planck Instituut Janet Kelso en Svante Pääbo. 

Progesteron is een hormoon dat een belangrijke rol speelt in de menstruele cyclus en bij de zwangerschap,  vooral in de eerste stadia, en het bereidt de baarmoederwand voor op de inplanting van een eitje.

Uit analyses van de gegevens van een biobank met meer dan 450.000 deelnemers, onder wie 244.000 vrouwen, blijkt dat bijna een op de drie vrouwen in Europa het gen voor de progesteron-receptor geërfd heeft van de neanderthalers. 29 procent van de vrouwen heeft één kopie van de neanderthaler-receptor en drie procent heeft twee kopieën. 

Schedel van een neanderthaler.
Halamka

Gunstig effect op de vruchtbaarheid

"Het aandeel vrouwen dat dit gen geërfd heeft is zo'n 10 keer groter dan voor de meeste neanderthaler-varianten van genen", zei Hugo Zeberg. "Die bevindingen suggereren dat de neanderthaler-variant van de receptor een gunstig effect heeft op de vruchtbaarheid." 

De studie toont aan dat vrouwen die drager zijn van de neanderthaler-variant geneigd zijn minder bloedingen te hebben in het begin van de zwangerschap, minder miskramen te hebben en meer kinderen te krijgen. 

Moleculaire analyses wijzen uit dat deze vrouwen meer progesteron-receptoren in hun cellen aanmaken, wat kan leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor progesteron en bescherming tegen vroege miskramen en bloedingen. 

De studie van Zeberg, Kelso en Pääbo is gepubliceerd in Molecular Biology and Evolution. Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van het Karolinska Institutet en het Max-Planck-Institut für evolutionäre Anthropologie. 

Meest gelezen