Jasper Jacobs

Fiscaal expert Michel Maus: “Er zullen crisisbelastingen nodig zijn”

Professor fiscaal recht Michel Maus gelooft niet dat de economie snel genoeg zal aantrekken om de budgettaire putten te vullen die corona heeft geslagen. Er zullen crisisbelastingen nodig zijn. Dat zei Maus in “De Afspraak”. En iedereen zal moeten bijdragen.

Volgens cijfers van de bank BNP Paribas heeft ons land al een begrotingstekort opgebouwd van 46 miljard euro door de economische dip die het gevolg is van de coronacrisis. En we zijn nog niet aan het eindpunt, zegt Michel Maus, al heeft hij “geen flauw idee” waar we zullen uitkomen. “Een miljard meer of minder maakt het verschil niet.”

Om uit de budgettaire put te kruipen, zullen inspanningen nodig zijn, zegt Maus, en daarmee bedoelt hij onomwonden belastingen: “Er zijn economen die zeggen dat als de economie herpakt, dan zal dat een katalysator zijn die de economie sneller en sneller zal doen draaien, en dat zal op termijn voldoende zijn om die schulden weg te werken, maar daar geloof ik persoonlijk niet in.”

Crisisbelastingen à la Dehaene

Belastingen dus? “Of besparingen, maar crisisfiscaliteit zal toch noodzakelijk zijn om aan extra inkomsten te raken.” Professor Maus ziet vooral heil in de crisisbelastingen van toenmalig premier Dehaene in 1992: “Hij heeft de tarieven in de inkomstenbelasting met 3 procent verhoogd, voor lonen maar ook in de vennootschapsbelasting”. Voor Maus moeten de inspanningen ook nu “breed uitgerold worden”. De roep om "de rijken of de bedrijven" te belasten, vindt bij hem geen genade.

Bekijk het gesprek met Michel Maus uit "De afspraak" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen