Radio 2

Gloednieuw speelbos geopend in Maasmechelen: "Hier willen kinderen wél komen wandelen"

In Maasmechelen is vandaag een gloednieuw speelbos geopend aan de Mechelse Heide. In het Beestige Boelbos staan de dieren uit het Nationaal Park Hoge Kempen centraal.

In het Beestige Boelbos kunnen de kinderen al wandelend en spelend de dieren van het Nationaal Park Hoge Kempen leren kennen. "Er staat geen schommel of schuifaf", vertelt regiobeheerder Lise Hendrick, "maar overal in het bos zijn dieren verstopt die allerlei leuke dingen aan het doen zijn en die de kinderen uitdagen om te komen spelen. Zo hebben we bijvoorbeeld Reintje de vos, die een aantal vossenhollen heeft waar je door kan kruipen. Heel leuk vinden we ook Patrick de rugstreeppad, waar je kan springen als een pad. Of denk maar aan Gladis de gladde slang. Die heeft een heel parcours van kop tot staart waar je allerlei gekke truken kan bovenhalen."

In het bos zijn dieren verstopt die de kinderen uitdagen om te komen spelen
Regiobeheerder Lise Hendrick

In het nieuwe speelbos is er ook een everzwijnenverdwijntruc. "Als de kinderen goed opletten en ze een beetje vooroplopen bij hun mama en papa, kunnen ze de verstopwand zien staan. Ze kunnen zich daar dan achter verschuilen, zodat hun ouders hen even kwijt zijn." Bij de ingang van het bos is er ook een amfitheater met houten stammetjes. Kinderen kunnen daar luisteren naar een leuk verhaal van iemand die hen mee op pad neemt. 

Met het speelbos wil het Agentschap voor Natuur en Bos kinderen buiten dingen laten ontdekken, ze laten bewegen en hen de liefde voor de natuur van jong af aan meegeven. "Mijn kinderen wandelen ook niet graag",  lacht Hendrick, "maar als we hier naartoe komen, weten ze dat ze om de zoveel tijd iets leuks tegenkomen. Dan wordt het veel leuker en hebben ze veel meer zin om mee te gaan wandelen."

Radio 2

Meest gelezen