Videospeler inladen...

Heropende speeltuinen zijn goed nieuws voor kansarme kinderen, maar "eerst ouders overtuigen om hen buiten te laten"

Vandaag worden alle Leuvense speeltuinen opnieuw opengesteld. Goed nieuws dus voor de Leuvense kinderen en dan vooral voor kinderen uit kansarme gezinnen, die vaak weinig tot geen mogelijkheid hadden om buiten te spelen. Al is er volgens Buurtwerking 't Lampeke eerst nog wat overtuigingskracht nodig om ouders van kansarme gezinnen ervan te verzekeren dat het veilig is voor hun kinderen.

Karin Nelissen van Buurtwerk 't Lampeke in Leuven is opgetogen over de heropening van de speeltuinen in Leuven. "Er zijn heel veel kinderen die maandenlang bij wijze van spreken 'opgesloten' zaten in een klein appartement zonder mogelijkheid om naar buiten te gaan", vertelt Karin aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Niet alleen omdat ze geen tuin of balkon hadden, maar ook omdat hun ouders doodsbang waren om hun kinderen buiten te laten." 

Karin merkt dat ouders van kansarme gezinnen ongelooflijk veel angst hebben voor het coronavirus. "Ouders durven daarom niet buiten te komen of hun kinderen buiten te laten spelen." Ook de heropende speeltuinen zullen ouders niet meteen aanzetten hun kinderen buiten te laten. "Ze moeten overtuigd worden. We gaan daarom bij hen langs om hen ervan te verzekeren dat het veilig is en goed voor hun kinderen om weer naar buiten te kunnen spelen."

Normaal komen zij naar ons, maar door de coronacrisis hebben we onze werking moeten omgooien, want kansarme gezinnen zijn doodsbang om buiten te komen.

Door de angst voor het coronavirus merkte Buurthuis 't Lampeke dat kansarme gezinnen niet meer kwamen aankloppen. "Ze durfden gewoon niet. We hebben onze hele werking moeten omgooien. In plaats hen naar ons te laten komen, gaan wij nu naar hen. We brengen speelgoed en huiswerk voor de kinderen. We hebben ook voedselpakketten uitgedeeld, wat wij normaal niet doen. En geregeld zijn we ook zelf een wandeling gaan maken met kansarme kinderen, wanneer hun ouders zelf niet naar buiten durfden."

Karin hoopt dat kansarme gezinnen, eens ze beseffen dat het veilig is, snel weer buiten durven te komen om hun kinderen te laten spelen. "Stiekem hoop ik op een kleine overrompeling aan een speeltuin."

Bekijk de journaalreportage over de beperkte heropening van de speeltuinen in ons land:

Videospeler inladen...

Meest gelezen