AFP or licensors

Bende mensensmokkelaars in Brussel opgerold die verantwoordelijk zou zijn voor dood van 39 Vietnamezen in Essex

Bij verschillende huiszoekingen in enkele Brusselse gemeentes zijn 13 mensen opgepakt. Ze zouden de voorbije maanden honderden Vietnamezen naar Groot-Brittannië hebben gesmokkeld. De bende zou ook achter het dodelijke transport van 39 Vietnamezen zitten, eind vorig jaar.

Politie en gerecht vielen gisterochtend tegelijk binnen op verschillende plaatsen in Frankijk en België. In ons land waren er zestien huiszoekingen: in Anderlecht, Schaarbeek, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Pieters-Leeuw, Ganshoren, Ukkel en Etterbeek. Daarbij werden 13 mensen opgepakt: 11 Vietnamezen en 2 Marokkanen. In Frankrijk zijn nog eens 13 verdachten opgepakt. 21 migranten zijn gered.

"We vermoeden dat ze een netwerk vormden dat enkele maanden lang elke dag tientallen mensen uit Vietnam heeft gesmokkeld", zegt Wenke Roggen van het federaal parket. Dat smokkelen zou vaak in erg gevaarlijke omstandigheden gebeurd zijn. Ons land werkte voor het onderzoek samen met Frankrijk, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en de overkoepelende organen Europol en Eurojust.

Het onderzoek begon in oktober vorig jaar, toen in een koelwagen in het Britse graafschap Essex de lichamen van 39 Vietnamezen werden gevonden. De koelwagen was in Zeebrugge op de ferryboot naar het Verenigd Koninkrijk gezet, en werd er opgepikt door een Ierse vrachtwagenchauffeur. Op een bedrijfsterrein in Essex ontdekte de chauffeur dat de verstekelingen gestikt waren. Uit het onderzoek bleek dat verschillende slachtoffers in ons land hadden verbleven voor ze in de koelwagen waren gestapt. "De mensen die nu zijn opgepakt, zouden de Vietnamezen onderdak hebben geboden en hen getransporteerd hebben", legt Roggen uit.

Van de 13 opgepakte mensen zijn er al 5 aangehouden door de onderzoeksrechter. Ze worden verdacht van mensensmokkel met verzwarende omstandigheden, lidmaatschap van een criminele organisatie, en valsheid in geschrifte. Daarvoor riskeren ze tot 15 jaar gevangenisstraf, en tot 150.000 euro boete per gesmokkeld slachtoffer.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen