Debajyoti Chakraborty/NurPhoto

Hydroxychloroquine, het "wondermiddel" van president Trump, "sterk afgeraden" als medicijn tegen coronavirus  

Het wetenschappelijk instituut Sciensano raadt nu sterk af om hydroxychloroquine, een medicijn tegen malaria, te gebruiken tegen het coronavirus. Dat staat in de nieuwe richtlijnen van Sciensano voor de behandeling van coronapatiënten. Een maand geleden noemde de Amerikaanse president Donald Trump het nog "een wondermedicijn". 

De Amerikaanse president Donald Trump liet enkele dagen geleden optekenen dat hij elke dag hydroxychloroquine inneemt, om zichzelf te beschermen tegen het coronavirus. Hydroxychloroquine is eigenlijk een medicijn tegen malaria, maar er wordt onderzocht of het ook heilzaam is tegen het coronavirus. 

Het wetenschappelijk instituut Sciensano raadt nu "sterk af" om hydroxychloroquine te gebruiken als behandeling tegen het coronavirus. 

Wat is hydroxychloroquine?

 

Hydroxychloroquine is een populair (want goedkoop) medicijn dat al sinds de jaren 30 wordt gebruikt om uiteenlopende aandoeningen als malaria, lupus en reuma te behandelen. 

Het middel kan zware bijwerkingen hebben en onder meer het hart overbelasten. En dat is het probleem bij de behandeling van Covid-19-patiënten: hun hart wordt al belast, en kan vaak geen extra belasting meer verdragen.

"Geen voordelen, en mogelijk zelfs schadelijke effecten"

De onderzoeksinstelling baseert zich daarvoor op de recente observationele bevindingen over het gebruik van hydroxychloroquine voor coronapatiënten. Daaruit blijkt consistent dat het geen voordelen biedt, en mogelijk zelfs schadelijke effecten heeft. “Er is beslist om het off-label-gebruik bij COVID-19 in België niet meer aan te bevelen”.", staat in de aangepaste richtlijn.

Er is beslist om het off-label-gebruik bij COVID-19 in België niet meer aan te bevelen

Sciensano

8 gevallen met bijwerkingen in België geregistreerd

Het gebruik kan voor Sciensano enkel nog in lopende klinisch geregistreerde tests, nadat de risico's en voordelen verbonden aan het onderzoek zorgvuldig zijn geherevalueerd. Volgens het wetenschappelijk instituut registreerde het federale geneesmiddelenagentschap FAGG in acht gevallen in België bijwerkingen die vermoedelijk veroorzaakt werden door het gebruik van hydroxychloroquine voor de behandeling van COVID-19. In drie gevallen ging het om bijwerkingen aan het hart, die evenwel niet dodelijk waren.

Sciensano geeft ook mee momenteel bezig te zijn met het analyseren van de gegevens van de Belgische ziekenhuizen over de behandelingen sinds de start van de corona-epidemie, met een focus op de impact van hydroxychloroquine.

Het FAGG herhaalde deze week nog zijn waarschuwing over het risico op hartritmestoornissen verbonden aan het gebruik van hydroxychloroquine. Het deed dat na het verschijnen van een studie in het Britse medische tijdschrift The Lancet, vorige week , die de cardiovasculaire bijwerkingen van het geneesmiddel aan het licht brachten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) besliste naar aanleiding van diezelfde studie om de klinische tests met hydroxycholoroquine stop te zetten. Ook Frankrijk heeft intussen beslist om het medicijn af te raden als behandeling tegen het coronavirus. 

Meest gelezen