AFP or licensors

J.K. Rowling zet nieuw jeugdboek "The ickabog" online: "Sprookjesachtig verhaal voor jonge kinderen"

De Britse auteur J.K. Rowling heeft op haar website de eerste twee hoofdstukken gedeeld van een nieuw jeugdboek: "The ickabog". "Een gratis geschenk voor de kinderen tijdens deze lockdown", aldus de schrijfster van de succesvolle Harry Potter-boeken. De rest van het boek volgt in de komende dagen en weken.

Rowling schreef "The Ickabog" in horten en stoten tussen de Harry Potter-boeken door, zo schrijft ze op haar website. De bedoeling was om het uit te brengen na het voltooien van de populaire reeks, maar dat ging niet door. Ze besloot dat ze het wel even gezien had met jeugdboeken en bracht enkele detectives voor volwassenen uit onder het pseudoniem Robert Galbraith.

"The ickabog" bracht de laatste 10 jaar door in een doos op zolder. Deze lockdowntijden leken Rowling het geschikte moment om die weer boven te halen. 

(Lees voort onder de tweet)

De eerste twee hoofdstukken van "The ickabog" zijn nu online verschenen. Je kan ze hier lezen. Er zullen elke dag één of twee nieuwe hoofdstukken volgen, tot 10 juli. Rowling laat weten dat er op de site ook zo snel mogelijk vertalingen zullen verschijnen, maar het is niet duidelijk in welke talen. Voorlopig is er dus geen Nederlandstalige versie.

Sprookje

Maar waarover gaat het boek? Rowling noemt machtsmisbruik en waarheid als centrale thema's. Het mikt op kinderen tussen 7 en 9 jaar, een iets jonger publiek dus dan Harry Potter, vertelt Vanessa Joosen, professor Engelstalige literatuur en jeugdliteratuur aan de Universiteit Antwerpen, in "De wereld vandaag".

"Het is een sprookjesachtig verhaal. Het eerste hoofdstuk gaat over koning Fred, de koning van Cornucopia, een land van overvloed. In het tweede hoofdstuk wordt dan de "ickabog" aan ons voorgesteld. Dat blijkt een monster te zijn dat kinderen en schapen eet, een soort boemanfiguur. We hebben dan ook al kennisgemaakt met het hoofdpersonage, een 5-jarige jongen, Bert Beamish, die doodsbang is voor dat verschrikkelijke monster."

"Je ziet meteen de geheime succesrecepten van de Harry Potter-boeken opduiken", aldus Joosen.

Beluister het gesprek met Vanessa Joosen in "De wereld vandaag" (en lees voort onder de audio):

Illustratiewedstrijd

"The ickabog" zal later ook verschijnen als een gedrukt boek. De opbrengst gaat naar de slachtoffers van de coronacrisis. Er hangt ook een tekenwedstrijd aan vast. Kinderen kunnen hun tekeningen van de personages en de sprookjeswereld insturen. De beste illustraties verschijnen in het boek. Deelnemen kan helaas enkel vanuit het Verenigd Koninkrijk en enkele andere landen, niet vanuit ons land.

Al veel kinderen (en iets ouderen) zijn meteen aan het tekenen geslagen, zo bleek op Twitter.

Meest gelezen