Geen afstandsregels meer in basisschool? Van Ranst: "Kinderen vooral kind laten zijn, want minder overdracht bij hen"

Er is een akkoord over de versoepeling in het onderwijs. Kleuters starten nog steeds op 2 juni. De lagere schoolkinderen moeten nog enkele dagen wachten. Zij hebben een proefdag op vrijdag 5 juni en starten echt op 8 juni. In het basisonderwijs worden de afstandsregels versoepeld waardoor het ruimtetekort in de scholen opgelost is. Volg alle updates in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de meest recente nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Viroloog Van Ranst: "Willen kinderen vooral kind laten zijn"

De verdere versoepeling in het onderwijs is perfect mogelijk. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst in "Het Journaal", na de beslissing van het overlegcomité vanavond. "We zitten gelukkig in de staart van de epidemie en we zien - ook hier gelukkig - geen effect van de vorige versoepelingen. Dan kan je iets meer doen met de overgebleven ruimte."

Dat kinderen voortaan binnen hun klas geen afstand meer moeten houden, vindt hij ook geen probleem. "De overdracht tussen kinderen is veel kleiner dan bij volwassenen. We willen kinderen vooral kind laten zijn. Op de speelplaats mogen ze dus spelen zoals vroeger met de klas."

"Op een bepaald moment moeten we terug naar een normaal leven", besluit Van Ranst. "Ik begrijp de terughoudendheid bij mensen, maar we moeten wel terug. Als we de scholen willen toelaten om deels normaal af te sluiten, dan moeten we de beslissing nu nemen."

Videospeler inladen...

Akkoord over versoepeling onderwijs: afstandsregel valt weg en lagere school begint later

Er is een akkoord over de versoepeling van het onderwijs. Dat heeft het Overlegcomité beslist na een moeizaam overleg. Lees hieronder wat er beslist is per leeftijdsgroep:

Voor de kleuterscholen:
Alle leerjaren van de kleuterscholen kunnen heropenen vanaf 2 juni. De kleuters krijgen les zoals het geval was voor corona. Ze krijgen dus les in hun volledige klas en de leerkracht moet geen mondmasker dragen. Voor contacten tussen leerkrachten is een mondmasker wel aanbevolen. Het respecteren van de veiligheidsafstand is niet verreist.

Voor de lagere scholen:
Alle leerjaren van de lagere school kunnen heropenen vanaf 8 juni. Er is een proefdag mogelijk vanaf 5 juni. De leerlingen moeten geen mondmasker dragen, voor de leerkrachten wordt dat wel aangeraden als ze onvoldoende afstand kunnen houden. Voor de lagere school valt de afstandsregel weg waarbij maar 1 leerling was toegelaten per 4 vierkante meter. Er wordt gewerkt met contactbubbels per klas. Het is wel de bedoeling dat ook buiten de klas die bubbels zoveel mogelijk samen blijven op de speelplaats bijvoorbeeld.

Voor de middelbare scholen:
In de middelbare scholen kunnen vanaf 2 juni naast de zesdejaars (en eventueel zevendejaars), ook de tweede- en vierdejaars twee dagen per week naar school komen. Leerlingen van het eerste, derde en vijfde middelbaar zullen dit schooljaar nog enkele dagen moeten komen, met een minimum van één dag, om het schooljaar te kunnen afsluiten in hun vertrouwde klas.

De leerlingen en leerkrachten worden sterk aangeraden om een mondmasker te dragen. In het secundair onderwijs blijven de afstandsregels wel gelden: vier vierkante meter per leerling en les in vaste klaslokalen in vaste groepen van maximaal 14 leerlingen. Enkel voor bepaalde praktijkvakken mag er uitgeweken worden naar andere lokalen.

Voor het buitengewoon onderwijs:
Het buitengewoon onderwijs kan verder opstarten. De scholen hebben de autonomie om de keuzes te maken over zowel het moment van heropstart als de onderwijstijd.

Voor alle scholieren:
De hygiëneregels zoals vaak de handen wassen blijven voor alle scholieren en leerkrachten erg van belang. De klassen, gangen en leraarskamers moeten goed geventileerd zijn. Lessen en andere activiteiten in open lucht hebben de voorkeur.

Wat is goedgekeurd is "een maximumscenario". Scholen kunnen afhankelijk van de lokale omstandigheden en veiligheidssituatie hier steeds van afwijken.

Lees meer in dit artikel:

GO! "heel blij" met nieuwste akkoord over herstart onderwijs

Het Gemeenschapsonderwijs GO! is "heel blij" met de beslissingen over de verdere heropening van het onderwijs, die in het Overlegcomité overeengekomen werden. De verdere heropening van het kleuteronderwijs en het secundair onderwijs kan vanaf 2 juni. Voor het lager onderwijs is dat nu pas op 8 juni, met de mogelijkheid van een test op 5 juni. De verplichting om voor elke leerling 4 vierkante meter te voorzien in het lager onderwijs wordt losgelaten.

Wat het basisonderwijs betreft, zijn die bezorgdheden nu grotendeels van de baan, klinkt het. "We zijn heel blij met deze beslissing", aldus Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO! . "Zowel voor het leerproces van onze leerlingen als voor hun welbevinden is dit een zeer goede zaak. Onze leerlingen hebben een moeilijke periode achter de rug. Nu wordt het mogelijk om goed in te schatten hoe het met hun psycho-emotionele toestand is en waar leerlingen zich in de leercurve bevinden, wat ook een vlottere doorstart in september mogelijk maakt."

Het GO! vindt het voorts positief dat in het secundair onderwijs, na de laatstejaars, nu perspectief aan alle leerlingen wordt geboden. Leerlingen in scharnierjaren kunnen beter ondersteund worden bij het maken van hun keuzes, klinkt het. Voor de andere leerlingen is er nog de mogelijkheid om het schooljaar af te ronden. "Ook voor alle leerlingen van het secundair onderwijs hadden we graag gehad dat ze volwaardig terug naar school konden komen, maar de strengere veiligheidsmaatregelen voor deze groep laten dit jammer genoeg niet toe."

Onderzoekers zien geleidelijke verbetering mentaal welzijn

Sinds de eerste versoepelingen van de coronamaatregelen begin mei, gaat het de goede richting uit met het mentale welzijn van de Belgen. Die evolutie zien de onderzoekers achter de wekelijkse Grote Coronastudie van de UAntwerpen. Een kleine groep mensen met duidelijke indicaties van psychologische problemen, gaat wel in stijgende lijn.

De Grote Coronastudie bevroeg gisteren voor de elfde keer hoe de Belgen de coronacrisis ervaren. Dit keer namen net geen 50.000 mensen deel. Sinds het begin van de studie polsen de onderzoekers, van UAntwerpen, UHasselt, KU Leuven en de ULB, naar het mentale welzijn van de respondenten.

Gemiddeld nam het mentale welzijn stelselmatig af tot begin mei. Na de eerste week van mei -de eerste week dat er maatregelen versoepeld werden- gaat het volgens de onderzoekers de goede kant uit. Wel zit de Belg nog steeds slechter in zijn vel dan in juni 2018, toen Sciensano een grote Gezondheidsenquête organiseerde.

Pierre Van Damme, epidemioloog gaf erover al tekst en uitleg in "Het journaal" op het einde van dit studiogesprek:

Videospeler inladen...

Zeebrugge en Blankenberge willen samenwerken om toeristen te spreiden op het strand

Blankenberge en Zeebrugge willen deze zomer samenwerken om toeristen op het strand beter te kunnen spreiden. Dat vertelden de Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V) en zijn collega Daphné Dumery (N-VA) van Blankenberge. In Zeebrugge is een pak meer plaats voor badgasten dan op het kleinere strand van Blankenberge. Beide burgemeesters denken daarom na over een samenwerking om op drukke dagen toeristen die geen plaats meer hebben in Blankenberge, door te verwijzen naar Zeebrugge.

Brugge werkt volop aan een strandplan om toeristen deze zomer op een veilige manier te kunnen ontvangen in Zeebrugge. Daar is er, rekening houdend met social distancing, plaats voor 45.000 badgasten, terwijl er op een topdag maximaal 9.000 badgasten worden geteld.

Daarom zal de stad voorlopig weinig ondernemen om de nodige afstand te bewaren. "Als we zien dat het echt te druk wordt, zullen we het strand toch in zones verdelen, maar voorlopig is dat niet nodig. Wel zullen stewards alles in de gaten houden en ervoor zorgen dat mensen zich aan de regels houden", vertelt De fauw. Ook op vlak van parking is er geen probleem. "Er is voldoende parking, weliswaar wat verder van het strand. Indien nodig zullen we daar shuttlebussen inleggen tot aan het strand."

De aanpalende badstad Blankenberge heeft wel een plaatstekort op het strand. Daar is plaats voor 10.000 badgasten, terwijl er op een topdag 30.000 mensen worden geteld. "Zeebrugge kan dus perfect een alternatief zijn voor wie geen plaats meer vindt op het strand van Blankenberge", aldus De fauw.

Ook de burgemeester van Blankenberge is enthousiast. "Zeebrugge is hier niet ver vandaan, dus we kunnen zeker een plan uitwerken om mensen naar het strand van Zeebrugge te leiden wanneer het hier te druk is", reageert Dumery. De steden overwegen ook om de bewaakte zwemzones uit te breiden naar elkaar toe.

Wat liep er fout in eerste cruciale weken coronacrisis in ons land en wat kunnen we eruit leren? Volg "Pano" hier live

Heel wat van de eerste coronabesmettingen in ons land hebben het virus opgelopen op skivakantie tijdens de krokusvakantie en toch werden ze niet getest. Dat blijkt uit onderzoek van ons magazine "Pano", dat de eerste cruciale weken van de crisis in ons land reconstrueert. Wat is er precies foutgelopen? En wat kunnen we leren?

Volg de uitzending live in dit artikel:

Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt: "Onderwijsdossier toont aan dat de communicatie helderder en beter moet"

Vanaf 2 juni kunnen normaal gezien meer leerlingen naar school. Zo had onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) het vorige week aangekondigd. Momenteel zit het Overlegcomité daarover samen en daar blijkt dat nog een deel van die beslissingen mogelijk op de helling komen te staan.

"Het is de verwachting dat de kleuterscholen toch op 2 juni helemaal zouden kunnen openen", weet VRT-journalist Pieterjan De Smedt. "Voor de lagere scholen zou het langer kunnen duren." Al benadrukt Desmedt in "Terzake" wel dat er nog onderhandeld wordt en dat het nog niet duidelijk is waar ze gaan landen.

Het is nog niet duidelijk waar ze gaan landen

Wat wel duidelijk is, is dat Weyts vrijdag voor zijn beurt heeft gesproken. In het Vlaams Parlement vanmiddag was hevige kritiek aan het adres van Weyts. “Nog geen groen licht van de GEES, nog geen overleg met het werkveld, geen overleg met de Franse gemeenschap. Minister Weyts, met wie heeft u die aankondiging besproken”, vraagt Kim De Witte (PVDA) zich af.

“Uw onbezonnen drang naar media-aandacht en uw onweerstaanbare drang om te scoren en op die manier laat u het onderwijsveld in de steek“, zegt Steve Vandenberghe (SP.A). “Je moet communiceren wanneer er moet gecommuniceerd worden en wanneer beslissingen genomen zijn”, zegt Stefaan Sintobin (Vlaams Belang).

Er is spanning en frustratie over de moeizame besluitvorming

Ook vanuit de meerderheid is er kritiek. “Wekenlang werken ze keihard om in veilige omstandigheden thuis en op school goed onderwijs aan te bieden aan onze kinderen. Daarom hebben ze recht op een duidelijk antwoord. Duidelijke informatie. Geen voorstellen of ballonnetjes die niet zijn goedgekeurd door de GEES of Veiligheidsraad”, zegt Brecht Warnez (CD&V).

Minister Weyts verdedigt zich door te stellen dat de scholen bij latere communicatie te weinig tijd hadden gehad om zich voor te bereiden. "Als je pas op 8 juni een beslissing neemt, moet je de school nog de nodige voorbereidingstijd geven. Dan is het de moeite niet meer, dan duurt het schooljaar maar twee weken meer", zegt Weyts.

Volgens De Smedt groeit de frustratie bij de experts die de politici bijstaan. "Er is spanning en frustratie over hoe moeizaam de besluitvorming soms is", zegt hij. "We kunnen niet zeggen dat het allemaal erg gestroomlijnd loopt. Ik denk dat dit onderwijsdossier aantoont dat de communicatie helderder en beter moet."

Videospeler inladen...

Voka wil tegen 21 juli een federale transformatieregering

Werkgeversorganisatie Voka vindt dat er tegen 21 juli een transformatieregering moet zijn die de coronacrisis echt het hoofd kan bieden. "Wachten tot september is geen optie: we moeten nu regeren om onze samenleving en economie weer op de rails te zetten", zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens, een jaar na de verkiezingen.

Voka wijst erop dat de eerste hulp in de coronacrisis is toegediend door de maatregelen van de regering. "Toch zien we nu al dat er veel meer nodig zal zijn voor onze ondernemingen om deze crisis te overleven. Bij velen staat het water aan de lippen", zegt Maertens. Bedrijven verwachten voor de rest van 2020 en 2021 minder omzet te draaien en corona leidt ook tot een andere manier van werken, ondernemen, leren, zorgen leven en aan politiek doen. Daarbij komen ook andere fundamentele maatschappelijke uitdagingen, zoals de vergrijzing en de klimaatverandering.

"Daarom moet de politiek naast crisisbeheer op korte termijn nu onmiddellijk schakelen naar de langere termijn", zegt Maertens. "Hoe vermijden we bijvoorbeeld dat er vanaf het najaar geleidelijk aan meer bedrijven herstructureren of verdwijnen, met veel jobverlies tot gevolg, omdat hun geld opgeraakt en er niet genoeg nieuwe business is? En hoe vermijden we een nieuwe lockdown bij toekomstige besmettingen? Hoe gaan we onze export vrijwaren en terug op peil brengen? En hoe gaan we om met een dreigende brexit zonder akkoord? "

Voka vindt dan ook dat we "meer mogen verwachten van een federale regering dan een krakkemikkige constructie die niet meer kan doen dan ad hoc crisisbeheer". "Men moet nu bruggen bouwen tussen de Franstalige en Vlaamse politieke meerderheden om een krachtige transformatieregering te vormen, die werk maakt van een doorstart van onze economie en de nodige hervormingen doorvoert." De werkgeversorganisatie vindt dat die regering er tegen 21 juli moet zijn en best ook meteen meteen aan de slag gaat.

"We roepen als Voka echt op dat de nieuwe federale regering een transformatieregering wordt: een ploeg met een goed afgelijnd en cruciaal transformatieproject, die dat aanpakt zoals een bedrijf dat zou doen - het transformatieproject opmaken, steun daarvoor zoeken bij de burgers en bedrijven, er een timing op kleven en afspraken maken over te bereiken resultaten", zegt Hans Maertens.

Moskou versoepelt lockdown vanaf 1 juni

De Russische hoofdstad Moskou heeft een plan aangekondigd om de lockdown in de stad vanaf 1 juni gedeeltelijk op te heffen, nu het aantal nieuwe besmettingen de voorbije weken een dalende trend vertoont.

Burgemeester Sergej Sobjanin wil alle niet-voedingswinkels laten heropenen en inwoners de toestemming geven op om bepaalde tijdstippen wandelingen te maken, meldt het Russische persagentschap Interfax. Ook huishouddiensten zoals stomerijen en kleermakers kunnen opnieuw aan het werk, zei Sobjanin tijdens een vergadering met president Vladimir Poetin.

De Russische hoofdstad staat nu al meer dan twee maanden onder lockdown. Inwoners kregen de raad om thuis te blijven en alleen hun woning te verlaten wanneer dat echt nodig is, zoals om boodschappen te doen, het afval buiten te zetten of een huisdier uit te laten. Rusland telde alles samen al meer dan 370.000 besmettingen met COVID-19. Bijna de helft daarvan is voor rekening van Moskou.

Voorlaatste horde genomen voor Franse corona-app

Het Franse Assemblée heeft het licht op groen gezet voor de lancering van een corona-app. Gisteren had ook al de Franse privacywaakhond een positief advies gegeven. Vanavond moet ook de Senaat het nog goedkeuren en dan kan de applicatie dit weekend gelanceerd worden.

De app houdt in de gaten bij wie gebruikers in de laatste twee weken in de buurt zijn geweest. Wie besmet is geraakt, kan dat doorgeven aan het platform, dat weer andere gebruikers op de hoogte stelt. Tegenstanders zien de app als een eerste stap richting een surveillancesamenleving.

De app werkt niet op basis van geolocatie maar met Bluetooth-technologie, waarmee smartphones op korte afstand verbinding met elkaar kunnen maken.

AFP or licensors

Aantal doden en besmettingen in Italië harder gestegen

Zowel het aantal doden als het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus is in Italië in de laatste 24 uur harder gestegen dan in het voorgaande etmaal. In één etmaal eiste COVID-19 117 nieuwe sterfgevallen, tegen 78 gisteren toen zich de laagste stijging sinds begin maart aftekende. De longziekte heeft al aan 33.072 mensen het leven gekost.

Er waren 584 nieuwe besmettingen, om weer op het niveau van vier dagen geleden te komen. Er zijn in totaal 231.139 infecties geteld. Gisteren meldde Rome dat het virus in de voorgaande 24 uur bij 397 mensen was vastgesteld. Er zijn nu 50.966 coronapatiënten op het schiereiland, 1.976 minder dan dinsdag toen de daling 2.358 patiënten bedroeg.

Zestien patiënten mochten de intensieve zorg verlaten, 505 blijven over. Er genazen in een etmaal 2.443 mensen (tegen 2.677 gisteren) om op 147.101 uit te komen.

Epidemioloog Van Damme: "Goede cijfers, te vroeg voor euforie"

"De cijfers zijn goed, maar mogen niet leiden tot euforie", waarschuwt epidemioloog Pierre Van Damme. "Het is ook een goede periode om de contactopspoorders eindelijk op punt te krijgen."

Videospeler inladen...

Vlaams Parlement kiest voor ad hoc commissie, niet voor onderzoekscommissie

Er komt in het Vlaams Parlement geen onderzoekscommissie naar de aanpak van de coronacrisis in de Vlaamse woonzorgcentra. Wél komt er een bredere ad hoc commissie die het Vlaamse coronabeleid tegen het licht moet houden en die voorstellen moet doen voor het post-coronatraject. Dat heeft het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement woensdag beslist. Oppositiepartij PVDA, die in een motie had aangedrongen op een onderzoekscommissie, reageert ontgoocheld. Oppositiepartij Vlaams Belang spreekt zelfs van een "doofpotoperatie".

De uiterst linkse oppositiepartij PVDA had eerder deze week een motie ingediend om in het Vlaams Parlement een onderzoekscommissie op te richten naar de manier waarop de Vlaamse regering de coronacrisis in de woonzorgcentra heeft aangepakt. Maar zo'n onderzoekscommissie, waarbij een commissie dezelfde mogelijkheden heeft als een onderzoeksrechter, komt er niet.

Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement heeft echter beslist een ad hoc commissie op te richten. Dat voorstel kreeg niet alleen de steun van de meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD, maar ook van oppositiepartijen Groen en SP.A.

De ad hoc commissie krijgt de taak om het Vlaamse coronabeleid tegen het licht te houden en een post-coronatraject uit te stippelen. De commissie komt onder het voorzitterschap van Groen. De commissie zal hoorzittingen met experts kunnen organiseren en moet ten laatste tegen eind 2020 klaar zijn. Nadien, ten laatste in januari 2021, volgt een themadebat in de plenaire van het parlement. Het Uitgebreid Bureau kan beslissen om de opdracht van de commissie te verlengen.

De Croo: "5,48 miljard euro uit herstelfonds voor België? Voorbarig en misleidend"

Dat België aanspraak zou maken op 5,48 miljard euro aan subsidies uit het Europees herstelfonds noemt vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) "voorbarig en misleidend". Het cijfer verwijst slechts naar één instrument van het fonds, zegt hij.

Het Europees herstelfonds zou via subsidies en leningen 750 miljard euro verdelen aan de landen, regio's en sectoren die door de crisis getroffen zijn. Het gros van dat bedrag, 560 miljard, zou naar een instrument gaan dat lidstaten ondersteunt bij investeringen en hervormingen. Het overige geld wordt via verschillende Europese programma's verdeeld.

Uit een werkdocument van de Commissie bleek woensdag dat België aanspraak zou maken op 5,48 miljard euro, maar volgens De Croo heeft dit cijfer enkel betrekking op de steun die via het voornoemde instrument verdeeld wordt, de Recovery and Resilience Facility. Bovendien is er nog geen totaalbeeld van het hele pakket.

Het geciteerde cijfer is dan ook voorbarig, aldus De Croo. "Ons land zou kunnen intekenen op bijkomende middelen van EFSI en EU Invest, waar bijvoorbeeld geen verdeelsleutels voor vastgelegd worden."

"Hoeveel middelen waar zullen terechtkomen, zal ook in grote mate afhangen van de uiteindelijke financieringsnoden en de precieze voorwaarden van de verschillende instrumenten. Die details zijn vandaag nog onvoldoende duidelijk en het is weinig zinvol om hierover te speculeren. Mijn uitgangspunt is altijd geweest: financiering moet terechtkomen daar waar de noden zijn."

Stad Brussel geeft groen licht voor bekerfinale begin augustus

Een nieuwe horde richting een bekerfinale begin augustus is genomen. De Stad Brussel zet het licht op groen voor de wedstrijd tussen Club Brugge en Antwerp in het Koning Boudewijnstadion op 1 augustus. Dat heeft Brussels Schepen van Sport Benoit Hellings (Ecolo-Groen) ons bevestigd. Fans zullen uiteraard niet toegelaten worden.

Lees meer in dit bericht bij Sporza:

Wereldgezondheidsorganisatie WHO richt aparte stichting op die geld kan ophalen bij het brede publiek

De WHO wil met de stichting een nieuwe pijler voor financiering van de organisatie bouwen met het oog op het coronavirus en andere dreigingen in de toekomst. Volgens topman Tedros stond het project al twee jaar in de steigers en heeft het dus niet te maken met de weigering van VS-president Trump om nog geld in de WHO te steken.

Lees meer in dit bericht:

Marktkramers in Leuven krijgen een beurtrol: "Zo krijgt iedereen de kans om op de markt te staan"

Er komt een beurtrol voor de marktkramers in Leuven. Elke marktkramer zal om de twee weken op de markt mogen staan. Op die manier wil Leuven aan elke marktkramer de kans geven om aan de markt deel te nemen. Want door de coronacrisis is het aantal kramen beperkt tot 50. 

Lees verder in dit bericht:

Geens: "Groter plaatje belangrijk: we helpen onszelf door anderen te helpen"

Een Europees antwoord op de crisis zoals het steunpakket van 750 miljard euro dat de Commissie heeft voorgesteld, is broodnodig. Dat vindt vicepremier en minister van Europese Zaken Koen Geens (CD&V). Bij zo'n plan doet het er volgens hem niet toe tot op het bot uit te spitten hoeveel elk land krijgt. "Belangrijker is het grotere plaatje: dat we onszelf helpen door anderen te helpen."

Een mix van subsidies en leningen, zoals de Commissie voorstelt, is de aanpak die Geens naar eigen zeggen al langer verdedigt. "Dit is solidariteit en verantwoordelijkheid in de praktijk. Wie niet deelt in het leven krijgt ook niets."

Dat zwaar getroffen regio's als het Italiaanse Lombardije weer rechtkrabbelen, is ook in het belang van België, zegt Geens. "Als de handelsstromen, bijvoorbeeld van en naar Noord-Italië, weer volledig op gang kunnen komen, helpt dit zowel Noord- als Zuid-Europa." Of concreet voor België: "Het is van belang dat onze export opnieuw ten volle op gang kan komen, onze kmo's leven daarvan".  

Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing schrapt 12.000 banen

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing wil het personeelsbestand met 12.000 banen verminderen. Het gaat om 6.670 ontslagen en nog eens 5.520 mensen die op vrijwillige basis zouden moeten vertrekken. Mogelijk zouden er later nog meer banen geschrapt worden. De meeste banen verdwijnen in de vestigingen nabij Seattle waar vooral passagiersvliegtuigen worden gebouwd. Bij Boeing werken nu 160.000 mensen.

Boeing trekt de conclusies uit de crisis in de burgerluchtvaart. De meeste maatschappijen houden hun vliegtuigen aan de grond door de coronacrisis. Geleidelijk worden de activiteiten wel opgestart, maar ook de passagiers staan blijkbaar niet te drummen om meteen opnieuw massaal te gaan vliegen.

Toch kampt Boeing al langer met problemen. Zo waren er de voorbije jaren twee ongelukken met toestellen van het nieuwe type B-737 MAX, dat het paradepaardje van Boeing moest worden. Beide ongelukken waren te wijten aan een fout bij het besturingssysteem en daarop werden alle toestellen van dat type wereldwijd aan de grond gehouden.

Personeel stedelijke basisschool De Hoeksteen in Beringen wordt getest na 3e COVID-19-besmetting

Al het personeel van de stedelijke basisschool De Hoeksteen in Korspel bij Beringen wordt getest op COVID-19. Dat meldt het gemeentebestuur in een persbericht. De school is al sinds vorig weekend preventief gesloten, omdat er twee besmettingen waren vastgesteld. "Toen vanochtend een derde besmetting werd vastgesteld, die bovendien in verband gebracht kon worden met de eerste, hebben we besloten al de personeelsleden te testen."

De scholen zijn nog maar net heropgestart en we wilden als schoolbestuur geen enkel risico nemen. "Het CLB en onze preventiedienst verzekeren ons dat we dit op de meest veilige manier hebben aangepakt. Jammer genoeg kan je het virus nooit volledig buitensluiten", klinkt het . "Een sluiting van de school is dan de enige manier om een verdere verspreiding van het virus binnen de school tegen te gaan."

Beke: "Twee weken thuisquarantaine is te lang, één week moet voldoende zijn"

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vindt de periode van 14 dagen thuisquarantaine te lang. "Eén week zou voldoende moeten zijn. Na die week zou men opnieuw moeten testen, maar een periode van twee weken is volgens mij te lang". Dat heeft Beke in het Vlaams Parlement gezegd. Beke heeft de kwestie aangekaart op een interministeriële conferentie en hoopt dat er snel kan beslist worden om de termijn terug te brengen naar één week.

Sint-Lambrechts-Woluwe haalt bij mondmaskerverdeling uit naar federale overheid

De Brusselse gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe deelt vandaag en morgen 100.000 maskers uit, zodat elke inwoner ouder dan 12 jaar over twee stoffen mondmaskers beschikt. Bij de maskers zit ook een brief waarin de gemeente duidelijk haar onvrede uit over de rol van de federale overheid, die elke Belg één mondmasker had beloofd. Burgemeester Olivier Maingain (DéFI) is misnoegd dat de beloftes niet ingevuld worden.

De maskers van Sint-Lambrechts-Woluwe kwamen er dankzij een bestelling van het Brussels gewest en de gemeente zelf. De begeleidende brief liegt er niet om. "Dit initiatief van het college is het resultaat van de vaststelling dat de hogere overheden, in het bijzonder de federale overheid, niet in staat zijn om een dergelijke operatie te organiseren", klinkt het.

Nederlandse premier: "Stel vakanties uit"

De Nederlandse premier Marc Rutte roept zijn landgenoten op om hun vakantie indien mogelijk uit te stellen. "Vakanties in het buitenland zullen alleen mogelijk zijn naar landen met dezelfde risico's wat betreft het coronavirus als in Nederland", zegt Rutte volgens de NOS. "We kunnen ons geen risico's veroorloven met buitenlandse reizen." Rutte wil volgende week "groepen landen" aan wijzen waar het wel of niet verstandig is om naar toe te gaan.

Eerder vandaag had de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok buitenlanders opgeroepen om niet massaal naar Nederland te komen. "Ons land is nog steeds in de opkrabbelfase van de crisis", klinkt het. Blok zegt te begrijpen dat mensen willen weten wat de mogelijkheden voor de zomervakantie zijn, maar vindt het "moeilijk daar nu al iets over te zeggen".

Belgische brouwers dringen aan op snelle heropening horecasector

Sectorfederatie Belgische Brouwers dringt bij de Nationale Veiligheidsraad sterk aan op een snelle heropening van de horecasector. Dat zegt directeur Nathalie Poissonier. De federatie hoopt vurig op 8 juni als datum waarop de zaken opnieuw de deuren kunnen openen.

De federatie schat het omzetverlies door sluiting van de horeca, het stilvallen van de export en het schrappen voor de festivals voor de Belgische brouwerijsector voor de maanden maart, april en mei op circa 400 miljoen euro. "De situatie is vooral dramatisch voor de brouwerijen die enkel aan de horeca leveren en die hun omzet met 80 tot 85 procent zagen dalen. De retail bood voor de anderen geen compensatie vermits de bierverkoop ook hier in april met 7 procent daalde", aldus Poissonier.

Belgische Brouwers hoopt dat mits de nodige veiligheidsmaatregelen de horecazaken vanaf 8 juni de deuren opnieuw mogen openen. De federatie deed hierover in overleg met de horecasector een aantal concrete voorstellen. De horeca is momenteel goed voor 42 procent van de bierconsumptie in ons land. "De sluiting treft ook nog eens de brouwerijen die horecapanden in eigendom hebben of huren en hieruit inkomsten mislopen. Het gaat om circa 3.600 panden op een totaal van 61.000 horecazaken", aldus Poissonier.

Minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) zei woensdag nog "geen enkel signaal" te hebben dat de horeca vroeger zal kunnen open gaan dan 8 juni, de datum die nu in de exitstrategie van de Nationale Veiligheidsraad voorzien is.

Café De Herder

Groen reageert gemengd op voorstel EU-herstelfonds

De Europese Parlementsleden voor Groen reageren gemengd op het herstelfonds van 750 miljard euro dat de Europese Commissie voorstelt. De Europese Commissie stelt voor om dat geld te lenen, en op lange termijn terug te betalen met nieuwe belastingen.

De groenen zijn tevreden dat de Europese Commissie daarvoor denkt aan belastingen op koolstof en multinationals, maar vindt dat er er meer “groene” criteria moeten zijn om geld uit het herstelfonds te ontvangen.  “We vrezen dat de investeringen onder dit herstelbeleid de investeringen rond de Green Deal die voor de coronacrisis gepland werden, teniet zullen doen”, zegt parlementslid Petra De Sutter.

De partij had ook liever een hoger bedrag gezien, en verwijst naar het voorstel van het Europees Parlement voor een fonds van 2.000 miljard euro. 

Vlaams Belang vindt dat EU te veel macht krijgt als herstelplan doorgaat

Vlaams Belang is niet te vinden voor het voorstel van de Europese Commissie voor een herstelfonds van 750 miljard euro. De Commissie stelt voor om dat geld te lenen en dan terug te betalen via belastingen op bijvoorbeeld multinationals en koolstof.

“Misbruik van de coronacrisis”, reageren de Europese parlementsleden voor Vlaams Belang. De uiterst rechtse partij vreest dat Europa zo enkel meer macht probeert te krijgen. “Dit is een EU-machtsgreep. Met het virusmes op onze keel”, schrijft Vlaams Belang-parlementslid Gerolf Annemans op Twitter. 

Fauci roept op tot voorzichtigheid bij heropening Amerikaanse grenzen

De Amerikaanse medische topadviseur Anthony Fauci heeft opgeroepen tot voorzichtigheid bij het heropenen van de Verenigde Staten. Daarnaast maande hij zijn landgenoten aan om in het openbaar gezichtsmaskers te dragen. Zijn opmerkingen staan haaks op de uitspraken van president Donald Trump, die zo snel mogelijk wil terugkeren naar een normale situatie en er zelf prat op gaat geen mondkapje te dragen.

België maakt aanspraak op 5,48 miljard euro uit Europees herstelfonds

België maakt aanspraak op 5,48 miljard euro aan Europese subsidies uit het nieuwe Europees herstelfonds. Dat blijkt uit een werkdocument van de Commissie.

De Commissie stelde eerder vandaag het herstelfonds Next Generation EU voor. Dat moet 750 miljard euro bevatten dat de Commissie op de kapitaalmarkten ophaalt. Met het geld moeten via subsidies en leningen landen, regio's en sectoren geholpen worden die door de coronacrisis getroffen zijn.

Aan de toekenning van het geld zijn voorwaarden verbonden. Uit een werkdocument van de Commissie blijkt dat Italië en Spanje op de meeste steun aanspraak maken. Voor de Italianen is 173 miljard euro gereserveerd, voor de Spanjaarden 140 miljard euro. Het gaat telkens om een combinatie van subsidies en leningen.

Als het van de Commissie afhangt, krijgt België in het kader van het herstelfonds enkel subsidies, maar geen leningen. Een bedrag van 5,48 miljard euro wordt aan de kant gelegd. België wordt ingedeeld in de groep van tien landen met het hoogste bbp per capita. Geen van die tien heeft volgens de verdeelsleutel van de Commissie recht op leningen.

Dit is zeker en vast een leerproces en dat heb ik van bij het begin aangegeven

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) over contactopsporing in het Vlaams Parlement

Muylle: "Geen enkel signaal" dat horeca vroeger dan 8 juni heropent

Minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) zegt "geen enkel signaal" te hebben dat de horeca vroeger zal kunnen open gaan dan 8 juni, de datum die nu in de exitstrategie van de Nationale Veiligheidsraad voorzien is. Dat heeft ze gezegd in de Kamercommissie Economie. Ze heeft wel goede hoop dat het heropeningsplan van de horeca snel afgeklopt wordt.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) had afgelopen zondag in televisieinterviews gezegd dat de horecasector al voor 8 juni perspectieven zou kunnen hebben. Hij doelde daarmee op een duidelijke beslissing, die tijdig aan de sector gecommuniceerd zou kunnen worden zodat deze zich kan voorbereiden op een eventuele heropening vanaf 8 juni.

Restaurants en cafés openen voor 8 juni is dus niet aan de orde, liet ook minister Muylle nu verstaan. Ze zei dat het de bedoeling is om snel tot een duidelijk plan voor de horeca te komen. De sectororganisaties hebben nu hun adviezen overgemaakt aan de GEES, de expertengroep die de exitstrategie voorbereidt. Die heeft op zijn beurt een advies gevraagd aan de Economic Risk Management Group (ERMG).

Meest gelezen