Ghent Theft Auto

Lucas maakt Gent na in zelfgemaakt videospel voor de Gentse Feesten “Ghent Theft Auto”

Gentenaar Lucas Selfslagh (28) wil de Gentse Feesten organiseren in zijn zelfgemaakte computerspel “Ghent Theft Auto”, gebaseerd op de immens populaire Grand Theft Auto (GTA)-reeks. Lucas maakte enkele jaren terug de Arteveldestad al deels na in het spel. Nu schakelt hij een versnelling hoger met een volwaardige game: “Tegen 17 juli - normaal gezien de start van de Gentse Feesten - wil ik een speelbare versie klaar hebben.”

Een ‘Irish coffee’ op een overvolle Vlasmarkt zit er deze zomer niet in. Door de coronamaatregelen mogen er tot en met augustus geen massa-evenementen - én dus ook geen Gentse Feesten - doorgaan. Maar de Gentse Feesten krijgen wel een eigen videospel.

Geen echte Gentse Feesten

Tot spijt van heel wat Gentenaren, onder wie ook Lucas Selfslagh gaan de Gentse Feesten dit jaar niet door. Hij werkt nu aan een digitale versie van de Gentse Feesten in zijn zelfgemaakte game ‘Ghent Theft Auto’, gebaseerd op de befaamde GTA-games. In zijn spel kan je vrij rondlopen in Gent én de verschillende pleinen bezoeken.

Lucas had daarvoor al contact met onder andere Freddy Jacobs, de organisator die zo’n 160 bands strikte om tijdens de Gentse Feesten een concert te livestreamen. Die livestreams ga je dan ook in het spel kunnen bekijken in het virtueel gezelschap van je vrienden. 

Live-streams en digitale pleinen

 “Het idee ontstond in mijn studententijd. Al snel begon ik Gent na te bouwen in GTA 4, op dat moment de recentste versie van de reeks”, vertelt Lucas. “Ondertussen is het een op zichzelf staand spel. Het heeft op de naam na weinig met GTA te maken. Tegen 17 juli - normaal gezien de start van de Gentse Feesten - wil ik een speelbare versie klaar hebben. Je kan dan de bekende pleinen bezoeken en verschillende evenementen en live-streams volgen.” 

(Lees verder onder de trailer)

Zowel op de computer als op de smartphone

Lucas deed de voorbije jaren heel wat ervaring op als 3D-ingenieur. Aan de hand van allerlei openbare data wil hij op termijn een zone van 200 vierkante kilometer nabouwen in het spel. Voor De Gentse Feesten start hij met de binnenstad, goed voor ongeveer 4 vierkante kilometer. Behalve een computerspel, denkt de jonge ingenieur ook na over een applicatie voor de smartphone. “Op de pc-versie kan je met je eigen ‘speler’ rondlopen in Gent. Hoe we dat mobiel gaan aanpakken, is voorlopig nog onduidelijk. Maar om zoveel mogelijk mensen te betrekken, komt er sowieso ook een manier om op je smartphone deel te nemen aan het spel en de digitale Gentse Feesten." 

Crowdfunding

Om de kosten te dekken, startte Lucas dinsdag al met een crowdfundingcampagne. Vandaag staat de teller al op meer dan 1.000 euro. “Dat was een aangename verrassing”, zegt hij. “Het spel is een beetje mijn kind geworden. Het is dan ook leuk om te zien dat het zo leeft.”

De GTA-games zijn niet onomstreden vanwege hun gewelddadige aard. Toch zal het er in ‘Ghent Theft Auto’ - alleszins in het begin - wel vreedzaam aan toe gaan. “Voorlopig willen we vooral de Gentse Feesten digitaal aanbieden. Het geweld én de machinegeweren laten we dus even achterwege. Op termijn kan dat veranderen, maar we zien nog hoe dat evolueert", besluit Lucas. 

Meest gelezen