Radio 2

Massaal protest tegen asbeststort in Oosterzele: 6.000 bezwaarschriften van actiegroep én van gemeenten

De gemeente Oosterzele heeft beslist een negatief advies te geven aan de provincie Oost-Vlaanderen over de komst van een asbeststort in deelgemeente Balegem. Vóór die beslissing op de gemeenteraad gisteravond, was er eerst nog een protestactie. 50 kinderen verzamelden aan het gemeentehuis en overhandigden meer dan 6.000 bezwaarschriften aan het gemeentebestuur, in naam van actiegroep "Ons Nest". 

De oude steengroeves in Balegem, bij Oosterzele, worden uitgebaat door Balegro bvba. Het bedrijf wil cementgebonden asbest in zijn lege putten storten en vroeg een omgevingsvergunning aan het provinciebestuur.  Het openbaar onderzoek loopt nog tot eind mei, maar het asbeststort heeft heel wat tegenstanders in Oosterzele en omstreken.

Zo vreest actiegroep "Ons Nest" dat het stort niet veilig genoeg zal zijn en dat er kankerverwekkende stoffen zullen vrijkomen. Ze verzamelde 6.000 bezwaarschriften en overhandigde die gisterenavond, vlak voor de gemeenteraad in Oosterzele. Actievoerder Matthias Guns: "We hebben een duidelijk signaal gegeven. We maakten een rij van 50 kinderen - op 1,5 meter afstand van elkaar. Die wonen allemaal binnen een straal van 500 meter rond het stort." Eerder dienden ook buurgemeentes Zottegem en Sint-Lievens-Houtem al een bezwaar in. 

Het gemeentebestuur heeft nu beslist om een negatief advies aan de provincie door te geven. Die zal bepalen of het bedrijf de omgevingsvergunning krijgt of niet.

Meest gelezen