Protest en rellen na dood zwarte man bij arrestatie in VS: "Heerst echt gevoel dat zwarten tweederangsburgers zijn"

De dood van een zwarte man tijdens een arrestatie door de politie van Minneapolis lokt heel wat reacties uit op sociale media. Op de plaats van de arrestatie kwamen mensen gisteravond ook protesteren en braken rellen uit. Maar in de klassieke media in de VS is het overlijden van de man geen hoofdpunt, stelt correspondent Björn Soenens vast. "Het is vreemd." Het snelle ontslag van de agenten noemt Soenens in elk geval een signaal.

De beelden van gisteren komen hard binnen. George Floyd wordt opgepakt door de politie, omdat hij voldoet aan de beschrijving van een verdachte in een vervalsingszaak. Volgens de politie verzette de man zich tijdens zijn arrestatie en leek hij onder invloed. Daarop houdt een agent Floyd minutenlang met de knie in een wurggreep tegen de grond.

Floyd geeft aan dat hij niet kan ademen, maar de agent lost zijn greep niet. Omstanders filmen het voorval en sporen de agenten aan om op te houden, maar ze krijgen geen gehoor. Na enige tijd wordt het stil bij Floyd. Hij wordt nog overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij overlijdt. (De tekst gaat voort onder de video.)

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Nieuwe beelden tonen geen verzet

Na bovenstaande beelden zijn nieuwe (bewakings)beelden opgedoken die aantonen dat Floyd zich in geen geval verzette tegen zijn arrestatie, zegt Björn Soenens, die de beelden heeft bekeken. "De man komt uit zijn auto, wordt geboeid, gaat rustig mee om op het voetpad te zitten. Er worden vragen gesteld. Er komen 2-3 andere agenten langs, waarna de verdachte naar de andere kant van de straat wordt gebracht waar hij in een houdgreep is gezet. Ik heb nergens verzet gezien van deze man tijdens zijn arrestatie", beschrijft Soenens de beelden.

Het is in de VS zeker niet de eerste keer dat een zwarte burger sterft bij een arrestatie door blanke agenten. "In Minneapolis is de kans dat een zwarte verdachte wordt gedood door de politie 13 keer groter dan bij blanke verdachten", zegt Soenens.

Toch domineert het nieuws over Floyds dood de Amerikaanse media vandaag niet. "Het is vreemd. Het overlijden komt niet in de hoofdpunten terecht, de Trump-show krijgt vaak voorrang. Zwarten zeggen dat dit systematisch gebeurt. Alexandria Ocasio-Cortez, parlementslid uit New York, spreekt van politiebrutaliteit als een van de belangrijkste doodsoorzaken bij jonge zwarten. Het is écht wel een probleem. Velen die worden opgepakt, beginnen te vrezen voor hun leven."

Soenens haalt het voorbeeld aan van een paar jaar geleden waarbij Philando Castile stierf, ook in Minneapolis. "De man zat in zijn auto, er wordt gevraagd naar zijn papieren, doet zijn handschoenkastje open en wordt doodgeschoten omdat men dacht dat hij een pistool nam. Die agenten gingen toen vrijuit. Minneapolis heeft een kwalijke reputatie. Er heerst echt wel het gevoel dat deze mensen tweederangsburgers zijn, vandaar het groeiende succes van de beweging Black Lives Matter (zwarte levens doen ertoe, red.)", aldus Soenens.  

Op sociale media wordt het politieoptreden wel druk becommentarieerd. Ook door bekende Amerikaanse sterren. Daarbij duikt één post vaak op: 

Op de post hierboven wordt naast een beeld van de omstreden arrestatie van Floyd een foto getoond van Colin Kaepernick die knielt. American football-speler Kaepernick ging prompt op één knie tijdens het volkslied aan het begin van een wedstrijd in 2016. Hij kaartte racisme aan en protesteerde tegen de dodelijke slachtoffers onder zwarte mannen door tussenkomst van de politie.

Relletjes aan politiekantoor in de buurt

En ook op straat is er protest. Gisteravond (Amerikaanse tijd) vulden betogers het kruispunt waar Floyd gearresteerd werd. Ze droegen daarbij spandoeken waarop slogans te lezen waren als "I can't breathe" ("Ik kan niet ademen") en "Jail killer KKKops" ("Sluit de KKK-agenten op", een woordspeling met de afkorting van de Ku Klux Klan, een racistische, blanke organisatie en het Engelse woord voor agenten "cops").

De betogers trokken later op de avond naar een politiebureau in de buurt waar rellen ontstonden. Sommigen sloegen ruiten in, vernielden een politieauto en spoten graffiti op de muren van het gebouw. De politie antwoordde onder meer met traangas. Ondanks de regen, die de groep betogers uitdunde, duurden de relletjes tot laat in de avond.

Bekijk enkele beelden van het protest op het kruispunt in Minneapolis:

Videospeler inladen...

Bekijk enkele beelden van de rellen aan het politiekantoor:

Videospeler inladen...

Meest gelezen