Stad Leuven

Nieuwe boompjes in Leuvense binnenstad krijgen gerecupereerd water van NMBS-werf

Een 600-tal jonge bomen in Leuven worden sinds deze week besproeid met grondwater van een werf van de NMBS op het Martelarenplein. De spoorwegmaatschappij is bezig met het graven van een ondergrondse fietsenstalling onder het plein. Daarvoor wordt heel wat grondwater opgepompt dat nu rechtstreeks naar de bomen kan gaan. 

In de Leuvense binnenstad staan een 600-tal jonge bomen die vooral nu met de droogte heel veel water nodig hebben. Normaal wordt het water van de werken aan de fietsenstalling via de riolering in de Leuvense vaart geloodst. Maar nu wordt het dus gerecupereerd. Schepen van Openbaar Groen Lalynn Wadera (SP.A): “We recupereren al sinds enkele jaren water van brouwerij AB InBev. Met het water van deze werf erbij, hergebruiken we nu dagelijks 50.000 liter water.”

Binnen enkele weken gaan we nog een stapje verder en zal het opgepompte water gebruikt kunnen worden door bewoners

Schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers

De afgelopen weken was er in Vlaams-Brabant een groot tekort aan grondwater, door de droogte. De stad Leuven wil daarom elke kostbare druppel redden, ook voor haar eigen inwoners. Schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers (Groen): “Binnen enkele weken gaan we nog een stapje verder en zal het opgepompte water gebruikt kunnen worden door bewoners, via grote vaten met een kraantje. Zo moeten ze niet langer drinkwater gebruiken om bijvoorbeeld hun planten water te geven.”

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen