Klaus Vedfelt

Cultuurcentrum Sint-Truiden wordt omgetoverd tot blokbar

In veel gemeenten kunnen studenten opnieuw gaan studeren in openbare studieruimtes. Je zal vanaf nu wel je plek moeten reserveren. Sint-Truiden voorziet zelfs een blokbar in het cultuurcentrum. 

Studenten kunnen binnenkort weer samen studeren. Verschillende gemeenten stellen vanaf 2 juni openbare studieruimtes ter beschikking. Vanaf nu zullen studenten wel hun plekje op voorhand moeten reserveren.

Reserveer je plek

In Sint-Truiden worden twee studieruimtes ingericht in cultuurcentrum De Bogaard. “De tentoonstellingen in deze ruimtes gaan niet door. Het is dus de ideale locatie om studieruimtes in te richten,” zegt Johan Mas (Open VLd), schepen van Jeugd. “Iedereen kan hier op een veilige manier studeren.” 

Om de veiligheid te garanderen worden de hygiëne- en afstandsregels gehandhaafd en het aantal studenten beperkt. “De tafels staan ver uit elkaar en studenten zullen hun plek op voorhand moeten reserveren. Om te controleren of iedereen zich aan de regels houdt zal er ook toezicht zijn.”

De lockdown heeft haar tol geëist

Habib El Ouakili

Na een lange tijd thuis te zitten is het voor studenten een verademing om opnieuw samen te kunnen studeren. “Sommige studenten kunnen thuis niet rustig werken. De rust en stilte in een studieruimte is voor hen heel belangrijk. Daarbij kan het ook gewoon eens deugd doen om op een andere plek te komen.” 

Online koffiepauze

Naast Sint-Truiden heeft de gemeente As een studeerruimte opengesteld in ’t Sas en Hasselt in De Serre. “Het openen van de studieruimtes komt geen moment te vroeg. De lockdown heeft haar tol geëist,” zegt Habib El Ouakili (RoodGroen+), schepen van jeugd en onderwijs. 

In Hasselt gaan ze zelfs nog een stapje verder. De stad voorziet alle studenten die thuis studeren van een Blokbar@Home. “Studenten krijgen een pakket met markeerstiften, vers fruit, koffie enzovoort én een uitnodiging voor onze digitale blokbar. Daarin kunnen we samen een online koffiepauze houden en even ontspannen.”

Meest gelezen