Twitter

Ophef in Iran over "eremoord": vader vermoordt 13-jarige dochter nadat ze was weggelopen met haar vriend

In Iran is ophef ontstaan over de moord op een 13-jarig meisje. Volgens lokale media zou de vader van het meisje haar vermoord hebben omdat ze met een man wilde trouwen die hij niet goedkeurde. De vader is opgepakt. Mogelijk krijgt hij een lichte straf omdat dergelijke moorden in de Iraanse wetgeving als eremoorden beschouwd kunnen worden. 

Romina Ashrafi werd eind vorige week vermoord in haar huis in de provincie Gilan, in het noordwesten van Iran. De vader van het meisje werd gisteren opgepakt. De lokale districtsgouverneur wil pas na de gerechtelijke procedure meer details over de moord vrijgeven.

Volgens lokale media zou Romina samen met haar 35-jarige vriend van huis zijn weggelopen omdat haar vader er niet mee akkoord ging dat ze met de man wilde trouwen. De twee werden echter opgepakt door de politie en het meisje werd terug naar het huis van haar vader gebracht, hoewel ze aan de politie zou hebben verteld dat ze bij haar vader voor haar leven vreesde.

Donderdagnacht zou de vader het meisje in haar slaap hebben vermoord met een sikkel. De man zou volgens lokale media met het wapen in zijn hand naar buiten zijn gelopen en vervolgens tegenover de politie de feiten hebben bekend.

"Niet de eerste, niet de laatste"

In Iran staat op moord een levenslange gevangenisstraf. Toch is de kans groot dat de vader een veel lichtere straf zal krijgen, omdat de moord op een vrouw of dochter binnen het gezin in de Iraanse wetgeving als een "eremoord" beschouwd kan worden.

Na de arrestatie van de man is de zaak voorpaginanieuws in verschillende nationale kranten in Iran. Sommige kranten bekritiseren het gebrek aan wetgeving die vrouwen en meisjes beschermt. Ook op sociale media wordt er heftig gereageerd, zoals deze Iraanse journaliste (tekst gaat voort onder de tweet).

"Romina is niet het eerste en zal ook niet het laatste slachtoffer zijn van eremoorden", reageert Shahindokht Molaverdi, de voorzitter van een Iraanse vrouwenrechtenorganisatie. Hoeveel eremoorden er in Iran plaatsvinden, is niet geweten. Sommige waarnemers schatten dat zo'n 20 procent van het totale aantal moorden in het land eremoorden zijn.

Meest gelezen