Opleiding met software van FBI helpt onze politieagenten kindermisbruik sneller op te sporen

Bij politieschool Campus Vesta in Ranst start een nieuwe opleiding om sneller de informatie op verdachte computers te kunnen onderzoeken. Ze gebruiken daarvoor de nieuwe versie van een computerprogramma dat ontwikkeld is door de Amerikaanse FBI. Normaal kan het makkelijk een jaar duren vooraleer de informatie op een computer helemaal uitgelezen is, maar met dit programma kan dat veel sneller, en op het terrein zelf.

 "Agenten kunnen tijdens een huiszoeking onmiddellijk belangrijke informatie achterhalen die op een computer staat," zegt  Tim van Eester van de Antwerpse politie. "We zien meteen welke paswoorden en zoektermen gebruikt zijn,  naar waar de betrokkene heeft gesurft, en we kunnen ook zien of er verborgen bestanden op staan.  Met de nieuwe versie van de software kunnen we zien wat er op de computer zelf staat, maar ook wat er in de cloud is gezet."

Meenemen of niet ?

"Op basis van die informatie kunnen we beter beslissen welke computer in beslag genomen moet worden," zegt Tim van Eester. De sofware is handig in dossiers van kindermisbruik, maar ook in allerhande andere onderzoeken, zoals bij verdwijningszaken of diefstallen. " In het totaal zijn er al 500 agenten die de software kunnen gebruiken. Vorige week nog trok Europol aan de alarmbel omdat ze meer online kindermisbruik registeren tijdens de lockdown. 

 

 

Meest gelezen