Peru weigert kat Lee weer op te nemen, "euthanasie is nu enige optie", zegt FAVV

De Peruaanse gezondheidsautoriteiten hebben het verzoek van ons land om de kat Lee terug te sturen, geweigerd. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) woensdagavond. De kater werd illegaal in ons land geïmporteerd en is mogelijk drager van rabiës (hondsdolheid). "Euthanasie is nu de enige optie", zegt het Voedselagentschap. Maar volgens de verdediging van het meisje dat de kat naar ons land bracht, heeft het FAVV bewust de verkeerde documenten doorgestuurd.

De Antwerpse studente Selena Ali bracht begin april de kater Lee illegaal vanuit Peru naar ons land, zonder dat daarbij de regels voor de preventie van hondsdolheid gerespecteerd werden. Het FAVV oordeelde daarom dat het katje meteen geëuthanaseerd moet worden, omdat de internationale afspraken dat voorschrijven.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) mengde zich in de zaak. Het diertje doden is niet alleen onnodig, maar ook onwettig, zei hij. Volgens Weyts stelt de Europese wetgeving dat eerst geprobeerd moet worden om het katje terug te sturen. "Als dat niet kan - zoals hier het geval is - dan moet het in quarantaine geplaatst worden. Enkel als die opties niet kunnen, mag men overgaan tot euthanasie", schreef Weyts aan de federaal bevoegde minister Dennis Ducarme (MR).

In zijn antwoord wees Ducarme erop dat "Peru een hoog-risicoland is voor hondsdolheid". In België bestaan ook geen erkende quarantainecentra voor honden en katten. "Gelet op deze grondige risicoanalyse werd besloten dat euthanasie de enige mogelijke optie was." De minister wees er ook op dat de Raad van State, bij wie de studente na een gemotiveerde communicatie aanklopte, "in haar arrest van 8 mei 2020 alle middelen van mevrouw Ali verwierp".

FAVV: "Euthanasie is nu nog de enige mogelijk optie"

De kat terugsturen naar Peru kan niet, zo meldde het FAVV gisteravond. De Peruaanse gezondheidsautoriteiten hebben het verzoek van ons land om dat te mogen doen, geweigerd. Nu deze piste is uitgesloten, is euthanasie van het dier voor het FAVV de enig mogelijke optie. "Het FAVV heeft de weigering van Peru om de kat terug te nemen en de euthanasie als enige uitweg aan de advocaat van de tegenpartij gemeld", aldus FAVV-woordvoerster Hélène Bonte.

Volgens het FAVV is de belangrijkste factor voor het importverbod voor het dier in ons land het feit dat Peru een risicoland is voor hondsdolheid. Het FAVV onderstreept dat het virus dat de ziekte veroorzaakt er wel degelijk voorkomt. "Er zijn meer dan 300 gevallen van hondsdolheid gemeld in Peru en de Cuzco-regio (waar de kat vandaan komt) tussen 2017 en midden 2019. Deze informatie komt uit de databank van de World Organisation for Animal Health."

"In de verklaring van de Peruaanse ambassadeur wordt gesteld dat er geen gevallen van hondsdolheid bij katten in deze regio zijn gemeld. Het is volgens hem echter geen kwestie van welke diersoort besmet is. Als er ergens in een regio besmette dieren worden aangetroffen, kunnen alle diersoorten in die regio worden besmet en dus potentieel gevaar lopen", aldus het FAVV.

Als er ergens in een regio besmette dieren worden aangetroffen, kunnen alle diersoorten in die regio worden besmet

Ambassade Peru

Het virus dat hondsdolheid veroorzaakt, kan bij alle zoogdieren voorkomen. Hondsdolheid is voor dieren en mensen een 100 procent dodelijke ziekte. Er bestaat geen behandeling. Momenteel bestaat er ook geen test om uit te maken of een dier al dan niet besmet is met het virus. De ziekte kan tot 12 maanden na de besmetting uitbreken.

Dit is een kwestie van volksgezondheid, zegt ook viroloog Steven Van Gucht, hoofd van het Belgisch Nationaal Referentielabo voor Rabiës. "België is sinds 2001 rabiësvrij en dat moet zo blijven."

Advocaat: "FAVV gaf verkeerde documenten door"

Anthony Godfroid, de advocaat van Selena Ali, en dierenrechtenorganisatie GAIA, die zich burgerlijke partij gesteld heeft in de zaak, zeggen dat het FAVV "doelbewust" verkeerde informatie heeft doorgestuurd naar de Peruaanse gezondheidsautoriteiten.

Zo zou het FAVV, om toestemming te vragen om de kat weer naar Peru te mogen importeren, een exportcertificaat van maart 2020 hebben overgemaakt aan het Peruaanse voedselagentschap Senasa. Toen werd de kat van Peru naar Europa overgebracht. "Maar zo'n certificaat is maar vijftien dagen geldig en is dus vervallen", zegt Godfroid.

Bovendien gaat het nu om import in Peru. Volgens Godfroid moet het FAVV hiervoor een eigen exportcertificaat afleveren, maar doet het FAVV dat niet. En daarmee boycot het een oplossing, zegt de advocaat.

Godfroid heeft aan Senasa de "nodige documenten" overgemaakt. "We denken dat Senasa dan wel de toestemming zal verlenen", zegt GAIA.

In principe doet de rechter in Antwerpen morgen uitspraak over het lot van kater Lee.

Meest gelezen