Boerin uit Herne vraagt wielertoeristen om meer respect: "Geef ons de nodige ruimte"

De 34-jarige Eveline Dedoncker uit Herne vraagt via sociale media meer respect van wielertoeristen voor landbouwers. Door roekeloos gedrag brengen de fietsers vaak hun leven in gevaar. Afgelopen zondag kon ze zo nog maar eens nipt een ongeval vermijden.

Eveline Dedoncker heeft samen met haar man een loonwerk- en landbouwbedrijf in Herne. Ze rijdt al sinds haar 16de met een tractor. Maar werken met grote landbouwmachines vraagt om voorzichtigheid. Afgelopen weekend kon ze maar nipt een ongeval met een groep wielertoeristen vermijden en daarom plaatste ze een oproep op Facebook waarin ze vraagt om meer voorzichtigheid, zeker in de buurt van landbouwbedrijven en -voertuigen. Het bericht is ondertussen al meer dan 2.000 keer gedeeld. 

Bij het minste manoeuvre dat we moeten doen, hangen ze in ons gat

"We willen waarschuwen: geef ons de nodige ruimte en plaats, en vlieg ons niet links en rechts voorbij. Sterker nog, er zijn er die echt achter ons komen rijden om uit de wind te rijden. En bij het minste manoeuvre dat we dan uitvoeren,  hangen ze in ons gat"zegt Dedoncker. "Je hebt dan ook fietsers die mekaar vasthouden of proberen om snelheid te nemen door zich vast te nemen aan de trekker. Dat zijn allemaal heel gevaarlijke situaties."

Eveline hoopt dat ze, samen met al haar collega landbouwers en loonwerkers, dit landbouwseizoen nog kunnen doorkomen zonder zware ongevallen op hun geweten. En ze vraagt om tijdens de zomermaanden, het hoogseizoen voor landbouwers, extra geduld uit te oefenen. Ze hoopt ook dat er vanuit de gemeente iets ondernomen wordt.

Meest gelezen