Bijzonder goed bewaarde Romeinse mozaïek ontdekt onder wijngaard in Noord-Italië

In het dorpje Negrar di Valpolicella, in het noorden van Italië, hebben archeologen een bijzonder goed bewaarde Romeinse mozaïek ontdekt onder een wijngaard. In de omgeving werden eerder al overblijfselen gevonden van een Romeinse villa.

De eerste opgravingen van de Romeinse villa in Negrar di Valpolicella vonden plaats honderd jaar geleden, in 1922. Later volgden nog meerdere vondsten, maar de laatste decennia waren de opgravingen stilgevallen.

Op basis van het eerdere onderzoek gingen archeologen vorige zomer opnieuw aan de slag op de site, in de overtuiging dat er nog meer te vinden was. Na een uitgebreid bodemonderzoek hebben ze restanten van een mozaïekvloer gevonden die uitzonderlijk goed bewaard lijkt. Ze zijn er ook in geslaagd om fundamenten van de villa bloot te leggen. Die zou dateren uit de derde eeuw na Christus.

Lees voort onder de Facebookpost.

De opgravingen waren overigens nog maar net hervat, nadat ze de voorbije maanden hadden stilgelegen door de coronacrisis. De mozaïekvloer ligt enkele meters onder de grond, midden in de wijngaarden. 

De archeologen gaan -na de oogst van de druiven- het delicate werk aanvatten om de vloer volledig vrij te maken. Dat zal nog heel wat tijd en middelen kosten, luidt het. Het gemeentebestuur wil afspraken maken met de eigenaars van de grond om de site op termijn toegankelijk te maken voor toeristen. Ze hopen er een nieuwe trekpleister van te maken.

Meest gelezen