2019 Getty Images

Royals: Kate spreekt "de waarheid" van glamourblad Tatler tegen en Camilla in sterrencast van Roald Dahl

We brengen u elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Catherine "Kate" Middleton prijkt op de cover van Tatler, maar is met het verhaal van het Britse glamourblad allesbehalve opgezet. Kroonprinses Elisabeth is als "Elisabeth de Brabant" in alle stilte afgestudeerd. De Spaanse koninklijke familie hield in haar tuin een minuut stilte voor alle coronaslachtoffers. De Zweedse prins Carl Philip strijdt dan weer tegen corona in zijn legeruniform en Camilla Parker Bowles maakt uitzonderlijk deel uit van een heuse sterrencast.

Paleis niet blij met "Catherine the Great"

De hertog en hertogin van Cambridge, de Britse prins William en Catherine "Kate" Middleton, hebben zich wellicht in hun koffie verslikt. Kate prijkt op de cover van het Britse glamourblad Tatler met de titel "Catherine the Great". En dat is niet allemaal even vleiend bedoeld.

"Vrienden" komen met verhalen naar buiten dat de hertogin even hard als een CEO of topvrouw werkt en ze niet te spreken is over schoonbroer prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle die niet langer werken voor de koninklijke familie. "Tuurlijk glimlacht ze altijd en kleedt ze zich piekfijn op, maar ze is uitgeput en voelt zich gevangen", klinken anonieme bronnen. Kate en William willen betrokken ouders zijn voor George, Charlotte en Louis, maar dat lukt moeilijker. "De Sussexen hebben hun drie kinderen voor een bus gegooid", luidt het.

Ook Kates moeder moet het ontgelden. Carole Middleton wordt vergeleken met het personage Hyacinth Bucket uit de bekende serie "Keeping up appearances" (Schone schijn), de ambitieuze en zelfingenomen vrouw die graag tot de aristocratie zou behoren maar tot haar grote frustratie opgezadeld zit met een "marginale" familie.  

Het "incident" van Harry's huwelijk - een gerucht dat al een eeuwigheid circuleert - wordt in Tatler ook uit de doeken gedaan en moet de wrevel tussen Kate en Meghan illustreren. Tijdens de huwelijkvoorbereidingen raakten Kate en Meghan er niet uit of de bruidsmeisjes panty's hoorden te dragen. Kate vond "volgens het koninklijke protocol" van wel, maar Meghan vond kousen té warm voor op een zonnige lentedag. Uiteindelijk staan de bruidsmeisjes op de huwelijksfoto's afgebeeld zonder kousen. Meghan trok aan het langste eind.

De bruidskinderen op het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle.
2018 Getty Images

Tatler rondt uiteindelijk het verhaal af met de zin: "Wat de waarheid ook is, als de vrouw achter de man die zal regeren vanop de troon - die wijlen premier Winston Churchill "de grootste in de geschiedenis" noemde - is Kate naar voren gekomen als ultieme kracht." Waarmee het blad de waarheid zelf in het midden laat liggen.

Wat de waarheid ook is

glamourblad Tatler

Kensington Palace, de hofhouding die de communicatie rond de Cambridges verzorgt, heeft in een korte verklaring laten weten dat het "verhaal een hele reeks onnauwkeurigheden en valse voorstellingen bevat, die voor publicatie niet aan het paleis zijn voorgelegd". Andere media kregen het advies om de inhoud te negeren. Tatler stelt dat Kensington Palace al maanden op de hoogte was dat Kate op de voorpagina zou staan. "We hebben gevraagd om samen te werken", zegt hoofdredacteur Richard Dennen.

Class of 2020 uit Wales

Kroonprinses Elisabeth (18) is officieel afgestudeerd aan het Atlantic College in Wales. De proclamatie gebeurde in coronatijden digitaal via YouTube met de Leavers' Ceremony. Elisabeth verscheen op de aftiteling als "Elisabeth de Brabant", een verwijzing naar haar titel hertogin van Brabant die voorbehouden is voor de troonopvolger. De prinses studeerde twee jaar in Wales als voltooiing van haar middelbaar, maar moest in maart de kostschool verlaten uit voorzorg voor het coronavirus.

HERBEKIJK hier het verslag over het Atlantic College dat zijn deuren opende voor "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Op sociale media ging de ronde dat Elisabeth van een studiebeurs genoot in Wales. Het jaarverslag van de Koning Boudewijnstichting uit 2018 liet dat ook uitschijnen, maar de organisatie heeft nu een verduidelijking de wereld ingestuurd. "Elisabeth kreeg geen beurs", tweet de Stichting. 

Voorlopig leeft de prinses nog altijd op kosten van koning Filip en koningin Mathilde. Elisabeth heeft sinds ze in oktober 18 jaar werd recht op een dotatie of uitkering van de staat. Die krijgt ze op verzoek van Filip echter niet. Hij vindt het niet gepast om haar al een staatsinkomen te geven zolang ze nog geen publieke functies vervult.

Eén minuut stilte in de Zarzuela-tuin

De Spaanse koninklijke familie heeft in de tuin bij het Zarzuela-paleis deelgenomen aan de één minuut stilte die in heel Spanje in acht werd genomen ter nagedachtenis van de 27.117 doden van de coronacrisis.

Spanje is woensdag begonnen aan een periode van tien dagen nationale rouw. Aan alle overheidsgebouwen hangen de vlaggen halfstok, inclusief de koninklijke paleizen. Aan het einde van de periode, op 6 juni, is er een nationale herdenking voor alle slachtoffers. Op de site en het Twitter-account van koning Felipe prijkt ook een zwart lintje als teken van rouw.

Koning Felipe en koningin Letizia omringd door dochters Sofía en Leonor in de tuin.
2020 Handout

Camilla in gezelschap van sterrencast

De echtgenote van de Britse prins Charles, Camilla Parker Bowles, is een ware boekenwurm. Ze aarzelde dan ook niet toen ze gevraagd werd om deel uit te maken van een sterrencast om uit "James and the giant peach" (De reuzenperzik), een boek van schrijver Roald Dahl, voor te lezen. Samen met Oscarwinnares Lupita Nyong'o, komiek Josh Gad en filmmaker Taika Waititi blikte ze enkele passages in. 

BEKIJK hier hoe Camilla zich inleeft in het boek:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Het voorlezen uit "De reuzenperzik" werd ingeblikt in een tiendelige onlinereeks voor het goede doel waaraan ook acteurs Meryl Streep, Cate Blanchett en Benedict Cumberbatch hun stem verlenen.

Camilla neemt de rol van kapitein van een schip op zich. "Ik ben dan wel geen acteur, maar ik zal mijn best doen", geeft de hertogin van Cornwall toe aan filmmaker Waititi voor ze haar leesbril opzet en met intonatie begint te lezen. Achteraf zijn beiden het eens dat ze helemaal geen slechte prestatie hebben neergezet. Camilla hoopt dat in deze vreemde coronatijden gezinnen en kinderen dankzij boeken troost kunnen vinden. 

Carl Philip aan de slag bij het leger

Van de Zweedse prinses Sofia was al bekend dat ze zich inzet tijdens de coronacrisis. Na een spoedzorgcursus ging ze aan de slag als ondersteunend medewerker in het Sophia Ziekenhuis van Stockholm. Ook haar man prins Carl Philip blijkt sinds half mei op het hoofdkwartier van het leger te werken. Carl Philip, zelf majoor, versterkt de afdeling die operaties aanstuurt en coördineert, onder meer in de strijd tegen de COVID 19-pandemie. "Het is belangrijk en is leerzaam", schrijft de prins op Instagram. 

In april bezocht de enige zoon van koning Carl Gustaf nog het leger in Stockholm waar hij over de coronasituatie werd ingelicht. Dat moet blijkbaar indruk hebben gemaakt, want de prins heeft opnieuw zijn uniform aangetrokken en is vrijwillig aan de slag gegaan. Carl Philip vervulde begin jaren 2000 zijn dienstplicht, hij zat bij de marine.

Meest gelezen