(NASA/Bill Ingalls) For copyright and restrictions refer to - http://www.nasa.gov/multimedia/guidelines/index.html

Volkssterrenwacht Grimbergen over eerste commerciële ruimtevlucht: "Trump de hand schudden zullen ze in coronatijden niet doen"

Vanavond 22.23 uur Belgische tijd probeert SpaceX, het bedrijf van Tesla-CEO Elon Musk, ruimtevaartgeschiedenis te schrijven. Het bedrijf lanceert met de Crew Dragon capsule twee astronauten richting het internationale ruimtestation ISS. Als dat lukt, wordt het de allereerste bemande commerciële ruimtevlucht ooit.

Doug Hurley (53) en Bob Behnken (49), twee Amerikaanse NASA-astronauten en boezemvrienden, worden vanavond gelanceerd vanaf het Kennedy Space Center op Cape Canaveral in Florida. "Als de weersomstandigheden het toelaten, want in dit seizoen durft het wel eens regelmatig te stormen in Florida", weet Philippe Mollet van de Volkssterrenwacht MIRA in Grimbergen. "Er is nog 40 procent kans dat de lancering vanavond niet doorgaat. Ze gaan daar zeker geen risico's in nemen. Als het weerbericht niet goed is, dan beginnen ze er zelfs niet aan en wordt de lancering uitgesteld."

Ook in België zichtbaar

Als de lancering vanavond kan doorgaan zoals gepland, dan zal de raket vanuit België goed zichtbaar zijn. "Dan zitten we op de eerste rij. Ongeveer rond 22.54 uur zal de raket boven ons land vliegen. Het toestel zal goed verlicht zijn, dus dat zou je duidelijk met het blote oog moeten kunnen zien bij helder weer."

Prestigeproject van de Amerikanen

Begin maart ontplofte nog een prototype van een SpaceX raket tijdens een testlancering. Ook deze missie is zeker niet zonder risico. "De astronauten weten dat deze ruimtevluchten nog altijd een significant risico inhouden. Ze proberen die risico's zo veel mogelijk in te perken, maar het blijft enorm spannend. De goede naam van de Verenigde Staten staat ook op het spel, zeker als je hen vergelijkt met Rusland. Die hebben een veel beter palmares, ook al gebruiken ze nog steeds hetzelfde type toestellen als waar ze destijds Gagarin (de eerste mens in de ruimte n.v.d.r.) mee de ruimte hebben ingeschoten", aldus Mollet.

De lancering is een prestigeproject voor Amerika. Het land is intussen al jaren afhankelijk van Rusland om nog mensen in de ruimte te krijgen. "Sinds het stopzetten van het Spaceshuttle programma is dat de grote frustratie van de Amerikanen. Dat werd allemaal veel te duur en was bovendien ook niet altijd even veilig. Dit is voor hen dus een belangrijk moment."

Astronauten zonder corona

Naar verluidt zou ook president Trump vanavond aanwezig zijn bij de lancering. "Maar handjes schudden met de president zal er niet inzitten. Er is één plaats waar op dit moment met zekerheid geen corona aanwezig is en dat is in het internationaal ruimtestation. Ze moeten dus koste wat het kost vermijden dat de astronauten besmet raken, want ze daarboven in afzondering zetten is onmogelijk."

Toeristen in de ruimte

Meest gelezen