Radio 2

Speeltuinen vanaf vandaag weer open: "Eindelijk! Mijn kleinzoon zat van 17 maart tot nu binnen" 

Zowel kleine buurtspeeltuinen als sommige grotere speeltuinen gaan vandaag weer open. De speeltuinen zijn in maart gesloten door het coronovirus, maar nu is het volgens de Nationale Veiligheidsraad opnieuw veilig genoeg om ernaartoe te gaan. Er mogen wel maar maximaal 20 kinderen tegelijk spelen. 

In Heusden-Zolder gaan vandaag alle 19 speeltuintjes en -pleintjes weer open, maar de gemeente gaat wel toezicht houden. "Onze jongerenwerkers en politiediensten houden een oogje in het zeil", zegt burgemeester Mario Borremans, "maar ik reken natuurlijk ook op de verantwoordelijkheidszin van de ouders. We willen dat alles op een fatsoenlijke, propere en veilige manier verloopt." 

We hopen dat mensen later terugkomen als het te druk is
Jessie Deweyer, schepen van Jeugd in Beringen

In Beringen gaan ongeveer 30 kleine buurtspeeltuinen en 2 grote speeltuinen weer open. Enkele andere grote speeltuinen blijven dicht. "Die grote speeltuinen trekken natuurlijk meer mensen aan", vertelt Jessie Deweyer, schepen van Jeugd in Beringen. "Om het risico te vermijden dat we daar samenscholingen krijgen van meer dan 20 personen, is ervoor gekozen om niet meer dan 20 kinderen toe te laten." 

Aan de ouders die de kinderen begeleiden, wordt ook gevraagd om de social distancing te respecteren. "Enkel op die manier kunnen we ervoor zorgen dat de speeltuinen openblijven en dat de kinderen kunnen genieten van de nodige speeltijd. We hopen dat de mensen hun gezond verstand gebruiken en dat ze later terugkomen als het te druk is", besluit Deweyer.

Kinderen hebben het nodig om buiten te spelen en zich vrij te voelen

Ook in Genk stonden er al kinderen te popelen om opnieuw naar de speeltuintjes te gaan. Vanmiddag waren enkele ouders de speeltuigen al grondig aan het desinfecteren, zodat de kinderen zich weer volledig konden uitleven. "Voor mensen die kleinkinderen hebben en in een appartement wonen, was het even frustrerend met dat mooie weer", zegt de oma van een van de spelende kinderen. "Mijn kleinzoon zat van 17 maart tot nu binnen. Je houdt ze bezig maar op de duur hebben de kinderen het nodig om buiten te gaan spelen en zich wat vrijer te voelen. Er waren dagen waarop hij lastig was en dat ik dacht: wat heeft hij nu? Maar eigenlijk is dat heel logisch als je zolang binnen moet zitten."

In enkele gemeenten blijft een aantal grote speeltuinen voorlopig nog dicht zoals de Alk in Alken, de speeltuin van Bokrijk, de Avonturenberg en 't Fonteintje in Beringen en 't Pelterke, de Bosuil en de Scoutsrally in Pelt. Kleinere speeltuintjes in die gemeenten zijn wel open.

Videospeler inladen...

Meest gelezen