Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Twitter plaatst voor het eerst factcheck bij tweets van Amerikaans president Trump over stemmen per post 

De Amerikaanse president Donald Trump beschuldigt Twitter (op Twitter) van inmenging in de presidentsverkiezingen van november. De sociaalnetwerksite heeft voor het eerst bij twee tweets van Trump een waarschuwing geplaatst dat ze mogelijk misleidend zijn. 

Twitter heeft een factcheck geplaatst bij tweets van de president. Het is de eerste keer dat de Amerikaanse president op zijn favoriete sociaalnetwerksite wordt teruggefloten voor het verspreiden van misleidende informatie. Twitter begon deze maand met het labelen van misleidende tweets vanwege de vele foute informatie over het coronavirus die circuleert. Die aanpak zou ook op andere onderwerpen worden toegepast. 

Trump had twee berichten op Twitter geplaatst waarin hij beweerde dat stemmingen per post "substantieel frauduleus" zijn. "Brievenbussen zullen worden geplunderd, stembiljetten zullen worden vervalst en illegaal worden afgedrukt en frauduleus worden ondertekend", schreef hij. 

Twitter plaatste daarop een symbool bij de tweets of een zogenoemde disclaimer, samen met de zin "lees hier de feiten over verkiezingen per post". Wie daarop klikt, wordt doorverwezen naar een webpagina waarin de uitlatingen van Trump onder meer met behulp van nieuwsartikels weerlegd worden.

De Amerikaanse president is niet te spreken over de factcheck. "Twitter bemoeit zich nu met de presidentsverkiezingen van 2020", schrijft hij.

"Twitter is de vrije meningsuiting volledig aan het verstikken. En ik, als president, zal dat niet laten gebeuren." Trump wijst er ook op dat bij de factcheck onder meer gebruik werd gemaakt van CNN en The Washington Post, media die hij al herhaaldelijk heeft beschuldigd van het verspreiden van nepnieuws.

Twitter heeft in het verleden veel kritiek gekregen, omdat ze aan Trump een platform zou geven om valse informatie te verspreiden. De Amerikaanse president zegt dat hij Twitter in de eerste plaats gebruikt om sommige bevooroordeelde Amerikaanse mediabedrijven te omzeilen.

Door de coronacrisis wordt in de VS nagedacht over de mogelijkheid om stemmingen per brief te organiseren bij de presidentsverkiezingen in november. Onder meer Gavin Newsom, de Democratische gouverneur van de staat Californië, heeft aangekondigd dat hij een systeem daarvoor wil opzetten. De Republikeinen vrezen dat daardoor meer mensen hun stem zouden uitbrengen, wat in het voordeel van Democraten zou kunnen zijn.

Meest gelezen