Wachtebeke waarschuwt voor processierupsen op fietspad langs E34

In Wachtebeke is er opnieuw een processierupsenplaag. De rupsen zitten op de eiken langs de E34 richting Zelzate en kunnen gevaarlijk zijn voor mensen die erlangs fietsen. De gemeente gaat de diertjes op een natuurlijke manier bestrijden. Er komen ook waarschuwingsborden.

De eikenprocessierups is opnieuw in het land. Het insect, dat later een nachtvlinder wordt, eet zoals de naam doet vermoeden het liefste eiken. De rupsen zijn vraatzuchtig, waardoor ze schadelijk kunnen zijn voor de bomen. In uitzonderlijke gevallen raakt de boom zelfs zo verzwakt dat hij uiteindelijk afsterft. Ook voor mens en dier kan de rups overlast betekenen. De haren van het best kunnen namelijk sterke allergische reacties veroorzaken.

In contact komen met de rups én de haartjes vermijd je best. Maar dat is niet eenvoudig want ook de wind verspreidt de microscopisch kleine haartjes. Wanneer ze op je huid terechtkomen, kan je ernstige jeuk krijgen. Je kan ook een oogontsteking krijgen wanneer ze in je ogen waaien, of ademhalingsproblemen als je de haartjes inademt. Niet iedereen is even gevoelig voor de haren, maar in sommige gevallen kan je ook misselijk of duizelig worden en koorts krijgen. 

Het gemeentebestuur van Wachtebeke kreeg de melding dat de rupsen gespot zijn op de eiken langs de gewestweg E34, richting Zelzate. "Die weg wordt beheerd door het Agentschap Wegen en Verkeer. Wij hebben de boodschap dus ook aan hen doorgegeven. Vorig jaar hadden we hetzelfde probleem en toen werden waarschuwingsborden geplaatst aan de fietspaden. We zullen die borden weer mogen bovenhalen", zegt schepen van milieu en verkeer Peter Van Bambost (Anders). 

Processierups bestrijden

Naast voorbijgangers waarschuwen, wil de gemeente de eikenprocessierupsen ook bestrijden. "Op een natuurlijke manier", voegt Van Bambost toe. "Er hangen te veel nadelen vast aan chemische verdelging. Eerst en vooral financiële nadelen, dat moet ik eerlijk toegeven. Verdelgen zou de gemeente veel centen kosten.  We zouden ook riskeren dat we andere rupsen en insecten verdelgen. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn."

Volgende week staat de rupsenplaag op de agenda van de milieuraad, vertelt Van Bambost: "We gaan bespreken of we nestkastjes voor koolmezen kunnen ophangen. Die meesjes eten rupsen. We zijn ook al bezig met een natuurlijker bermbeheer. Dat zorgt voor meer insecten en dus ook voor meer vijanden voor de rupsen."

Meest gelezen