AFP or licensors

Wereldgezondheidsorganisatie WHO richt aparte stichting op die geld kan ophalen bij het brede publiek

De WHO wil met de stichting een nieuwe pijler voor financiering van de organisatie bouwen met het oog op het coronavirus en andere dreigingen in de toekomst. Volgens topman Tedros stond het project al twee jaar in de steigers en heeft het dus niet te maken met de weigering van VS-president Trump om nog geld in de WHO te steken.

Op de persconferentie hebben WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus en professor Thomas Zeltner, de man achter de stichting WHO Foundation, hun nieuwe project voorgesteld. 

Die stichting zou onafhankelijk van de WHO werken en bedoeld zijn om gelden op een niet-traditionele manier op te halen. Volgens Tedros is het idee van een van zijn werknemers gekomen en is twee jaar lang aan het project gewerkt. Dat was dus voor de coronacrisis en de dreiging van VS-president Donald Trump om de bijdragen van zijn land aan de WHO op te schorten of zelfs permanent stop te zetten.

Volgens Tedros en Zeltner is het de bedoeling om onder geld op te halen bij het brede publiek, bij iedereen die dat wil dus, en niet enkel bij de traditionele donors zoals de lidstaten van de WHO en privéstichtingen zoals die van ex-Microsoft-topman Bill Gates en zijn vrouw Melinda. 

Hoe komt de WHO aan geld?

Sinds haar oprichting in 1948 in het kader van de Verenigde Naties steunt de Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization of WHO) voor de financiering op twee pijlers. 

De belangrijkste daarvan zijn de bijdragen van de lidstaten. Enerzijds zijn er de verplichte bijdragen van elke lidstaat, berekend op de bevolking en de rijkdom van dat land. Daar bovenop kunnen de lidstaten vrijwillig een bedrag extra betalen. In sommige gevallen zoals de Verenigde Staten bijvoorbeeld is die vrijwillige bijdrage een veelvoud van de verplichte.

De tweede pijler zijn giften van stichtingen, organisaties en vermogende personen. Zo is de Bill and Melinda Gates Foundation zelfs de tweede grootste donor van de WHO na de Verenigde Staten. 

De financiering van de WHO zit in een crisis nadat VS-president Trump eerst de bijdragen had opgeschort en er nu mee dreigt om die gewoon niet te betalen of uit de organisatie te stappen als die binnen de maand geen grote hervormingen doorvoert. Trump verwijt de WHO dat die onder een hoedje speelt met China en geen oog heeft voor de belangen van de VS. Wat die nodige hervormingen moesten zijn, zei Trump er evenwel niet bij en dus kan vermoed worden dat hij sowieso uit de WHO wil stappen. 

Meest gelezen