Dieven aan de haal met zwaneneieren in Brugge: "Gebeurt helaas wel vaker" 

Dieven hebben een nest zwaneneieren gestolen langs de Gulden Vlieslaan in Brugge. Ze namen vier eieren mee. Volgens schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open VLD) gebeurt dat wel meer.  “Stop toch met die eieren te stelen.”

Heel wat Brugse zwanen zijn op dit ogenblik aan het broeden op hun nesten aan ’t Stil Ende in Brugge. Zaterdag zagen voorbijgangers dat één van de nesten leeg was. Blijkbaar hadden dieven de zwaneneieren meegenomen. De politie stelde een proces verbaal op en er is een onderzoek gestart. De vraag is of die gevat kunnen worden.

Volgens Mercedes Van Volcem (Open VLD), schepen van Openbaar Domein en dus bevoegd voor de Brugse zwanen, is het niet zo uitzonderlijk dat de eieren gestolen worden. “Dat is bijvoorbeeld ook de reden waarom we niet vaak op sociale media met onze zwanen uitpakken”, zegt ze. “Ik betreur zo’n diefstallen. De dieven stelen een beetje de fierheid van de Brugse zwanen. En dat treft elke Bruggeling.”

In 2018 werden tientallen zwaneneieren uit vijf broednesten gestolen. Dat gebeurde toen aan de Ezelpoort. Toen werd ook een onderzoek door de politie gestart, maar de daders konden niet worden gevat. Het vermoeden was toen dat het om een professionele kweker ging die de eieren meenam om die later te verhandelen. 

Volgens schepen Van Volcem valt er op zich weinig aan zulke diefstallen te doen. “We kunnen de zwanen en hun eieren tijdens het broeden wegnemen en naar een opvangcentrum brengen. Dat deden we met één zwaan omdat ze teveel gestoord werd. Om mensen weg te houden, hebben we al rieten wanden geplaatst om de zwanen niet teveel te storen. Alleen is dat misschien ook beschutting voor mensen met slechte bedoelingen. Ik kan enkel oproepen: wees stil, roep niet bij de dieren, ga niet te dichtbij en steel vooral geen eieren. Misschien het moment voor een nieuwe stadslegende: wie zwaneneieren steelt, zal in een zwaan veranderen.”

Meest gelezen