Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse economie krimpt met 5 procent, maar stijging van de werkloosheid remt wat af

In het eerste kwartaal van dit jaar is de Amerikaanse economie met 5 procent teruggevallen. Wellicht zal de echte klap van de coronacrisis en de lockdowns echter pas in het huidige kwartaal plaatsvinden. Intussen blijft de werkloosheid groeien, maar tegen een trager tempo dan de vorige weken.

De krimp met 5 procent is iets groter dan de 4,8 procent die economen hadden verwacht. Vooral de investeringen door bedrijven zijn teruggevallen, terwijl de consumptie nog redelijk bleef. 

De coronacrisis in de Verenigde Staten werd echter pas echt voelbaar door de verspreiding van het virus en de lockdowns tijdens het huidige kwartaal en dus zullen die cijfers als ze begin juli worden bekendgemaakt veel zwaarder zijn dan begin dit jaar. Sommige economen denken dat het om de zwaarste terugval zal gaan sinds 1947, net na de oorlog. In het derde kwartaal zou er dan terug verbetering zijn, maar dat hangt uiteraard af van de evolutie van de epidemie. 

De voorbije week hebben opnieuw 2,12 miljoen Amerikanen zich werkloos gemeld. Dat is slecht nieuws, maar het is minder dan de week tevoren en die groei van de werkloosheid vertraagt al een paar weken. Begin april was er een week met 6,6 miljoen verloren banen. De voorbije twee maanden is het aantal Amerikanen zonder baan met meer dan 41 miljoen gegroeid. 

Dat het virus vooral verspreid werd in economisch erg belangrijke staten zoals New York en Californië heeft de economische impact natuurlijk versterkt; 

Meest gelezen