Een brandweerman blust een natuurbrand in De Liereman, april 2020

Code oranje voor brandgevaar in heel Vlaanderen: "Het is al heel lang droog, en het blijft warm en winderig"

In heel Vlaanderen gaat code oranje in voor brandgevaar in de natuurgebieden. Dat was al zo in de provincies Antwerpen en Limburg, maar nu dus ook in de andere provincies. Door de droogte is het gevaar op brand de voorbije dagen groter geworden. Daarom gelden er speciale maatregelen, maar de natuurgebieden blijven wel open 

De droogte blijft duren en dat heeft gevolgen voor de natuurgebieden in heel Vlaanderen. In de provincies Antwerpen en Limburg gold al code oranje. In de provincies Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen wordt vandaag opgeschaald van code geel naar code oranje. "De komende dagen worden opnieuw hoge temperaturen, geen neerslag en een matige tot sterke oostenwind verwacht," zegt Jeroen Denaeghel van het agentschap Natuur en Bos. "En dat is een gevaarlijke cocktail voor brandgevaar."

De natuurgebieden blijven wel open, maar er wordt gevraagd aan het personeel én de bezoekers om extra maatregelen na te leven: "Code oranje betekent dat je nog altijd in de natuurgebieden mag, maar we vragen om zeker niet te roken of vuur te maken, en kinderen niet zonder toezicht te laten spelen. Bezoekers moeten ook waakzaam zijn en verdachte dingen signaleren, én we bemannen de brandtorens. Pas bij code rood gaan we gebieden sluiten."

Hoge temperaturen, geen neerslag en een matige tot sterke oostenwind: een gevaarlijke cocktail

Jeroen Denaeghel, Natuur en Bos

Van dag tot dag

Hoe lang code oranje voor heel Vlaanderen zal blijven gelden, kan Denaeghel nog niet zeggen. "Dat zal van de weersomstandigheden afhangen. We evalueren de alarmfases van dag tot dag. Maar als ik de weersvoorspellingen bekijk, denk ik dat het zeker nog dagen zal duren."

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen