Code oranje in natuurgebieden in Vlaams-Brabant

Vandaag zal code oranje ingesteld worden voor de natuurgebieden in Vlaams-Brabant. Dat betekent dat er in de natuur een verhoogd brandgevaar is. Roken en vuur maken zijn verboden en kinderen mogen niet zonder toezicht in het natuurgebied. 

Door de aanhoudende droogte en warme temperaturen geldt er al een aantal dagen code geel in de natuurgebieden in Vlaams-Brabant. Maar in de loop van de dag zou dat code oranje worden. "In de Antwerpse en Limburgse Kempen denken ze zelfs code rood in te stellen omdat het brandgevaar er zo hoog is", vertelt Patrick Huvenne, regiobeheerder van het Zoniënwoud.

"Er ligt veel dor materiaal op de grond zoals bladeren of dor gras. Als er dan een kampvuur niet goed gedoofd wordt,  ontstaat er brand." Dat gebeurde de afgelopen weken meermaals. Gisteren moest de brandweer zelfs tweemaal uitrukken voor een brand in het Zoniënwoud. "Wellicht zijn beide branden ontstaan door menselijk toedoen", vertelt Huvenne. "Eén keer ging het om een barbecue die niet goed gedoofd was, die brand had veroorzaakt. De andere keer wellicht om een weggegooide sigarettenpeuk."

Mensen moeten de regels die gelden in natuurgebieden respecteren.

Huvenne hoopt dat mensen de regels volgen die gelden in natuurgebieden. "In het Zoniënwoud mag je niet barbecueën. En hoe dan ook, is het op dit moment niet slim om met vuur te spelen in een bosrijke omgeving." Ook mag je geen sigarettenpeuken weggooien in natuurgebieden, maar een rookverbod is er niet. "Los van gezondheidsredenen, is het nu geen goed idee om te roken in een bos. Vandaag zal er ook beslist worden om al dan niet een rookverbod in te stellen voor natuurgebieden."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen