Copyright - 2020 Portland Press Herald

Hoe droogte ook voordelen kan hebben: "Voor de teelt van kikkererwten is dit klimaat ideaal"

Landbouwingenieur Thomas Truyen uit Zwalm experimenteert met de teelt van kikkererwten als alternatief voor andere gewassen nu er door de klimaatopwarming lange droge periodes zijn: "Kikkererwten houden absoluut niet van te veel water en regen."

Het is al dagenlang droog en ook de voorbije jaren viel er in het voorjaar en de zomer veel minder regen. Dat is voor de meeste landbouwers in ons land geen goed nieuws. Maar bepaalde gewassen doen het wél goed in een droger klimaat. Landbouwingenieur Thomas Truyen is ze daarom speciaal hier gaan kweken: "Ik teel kikkererwten. Het is een experiment in Vlaanderen. Het is een product dat populairder wordt. Mensen eten nu vaker dingen die van de erwten gemaakt zijn, zoals hummus en falafel. Nu worden kikkererwten nog geïmporteerd maar ik wil lokale productie uitproberen", vertelt Truyen.

Als je hashtag 'kikkererwten', 'chickpeas' of 'hummus' intikt op Instagram krijg je miljoenen foto's en recepten
Landbouwingenieur Thomas Truyen uit Zwalm

Middellands Zeegebied

Thomas Truyen is naast landbouwer ook landbouwingenieur en heeft een grondig onderzoek gedaan. "Kikkererwten groeien van nature in het Middellands Zeegebied, dus waar het droog en erg warm is. Een beetje zoals het klimaat dat we nu ondervinden", legt Truyen uit. "Een experiment was aan de orde. Ook in landen zoals Nederland en Groot-Brittanië hebben ze dit al geprobeerd, met succes."

Weinig water

De meeste gewassen hebben veel water nodig, maar dat is dus niet het geval met deze kleine gele bolletjes: "Kikkererwten houden net van droogte.  Het huidige klimaat is dus echt wel ideaal." En, ook de markt is er volgens Truyen klaar voor. "Ik heb al contact gezocht met winkels die verpakkingsvrije producten aanbieden. Ik wil dit via de korte keten kunnen aanbieden. Dat betekent minder transport."

Kikkererwten houden van dit klimaat. Ze houden echt niet van veel water.
Landbouwingenieur Thomas Truyen uit Zwalm

Kidneybonen

"Naast de kikkererwten experimenteer ik ook met andere gewassen. Ik heb een perceel waar ik de "red kidney bean" op probeer te laten groeien. Dat zijn de bonen die in het Mexicaanse gerecht chili con carne zitten.  Het is eigenlijk hetzelfde verhaal als de kikkererwten."

Experiment

"De oogst is nog onzeker. Ik hoop zo'n 2.000 à 3.000 kilogram per hectare te kunnen oogsten", vertelt Truyen. "Als het deze zomer gaat regenen, mislukt de oogst." Als die wel lukt, kunnen de erwten en bonen al eind augustus, begin september van het veld gehaald worden. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen